Папата: Насилието срещу жени обижда Бога

1
Папа Франциск изглеждаше в добра форма днес
Папа Франциск изглеждаше в добра форма днес Видео: Vatican News

Папа Франциск използва новогодишното си послание в събота, за да отправи ярък призив за прекратяване на насилието срещу жените, заявявайки, че то обижда Бога, предава Reuters, цитирана от Агенция Фокус.

85-годишният Франциск отслужи литургия в базиликата Свети Петър в деня, в който Римокатолическата църква отбелязва както тържеството на Света Богородица, както и годишния Световен ден на мира.

Папа Франциск изглеждаше в добра форма в събота след необяснимото му решение в новогодишната нощ, когато присъства на служба, но не я ръководеше, както се очакваше.

В началото на литургията в събота той измина цялата дължина на централната пътека на базиликата „Свети Петър“, за разлика от петък вечер, когато влезе от страничен вход близо до олтара и наблюдаваше службата отстрани.

Папа Франциск страда от ишиас, който причинява болка в крака му, а понякога пристъпът му пречи да стои дълго време прав.

Папата изгради новогодишната си проповед около темите за майчинството и жените – казвайки, че именно те държат заедно нишките на живота – и я използва, за да отправи един от най-силните си досега призиви за прекратяване на насилието срещу тях.

„И тъй като майките даряват живот, а жените пазят света, нека всички положим повече усилия за насърчаване на майките и за защита на жените“, каза Франциск.

"Колко насилие е насочено срещу жените! Стига толкова! Да нараниш една жена означава да обидиш Бог, който от една жена пое грижата за нашето човечество - не чрез ангел, не директно, а чрез жена", каза той, имайки предвид Майката на Исус Мария.

По време на италианска телевизионна програма миналия месец папата каза на жена, която е била бита от бившия си съпруг, че мъжете, които извършват насилие над жени, се занимават с нещо, което е „почти сатанински“.

Общественото участие в литургиите беше по-ниско, отколкото през някои минали години поради ограниченията заради коронавируса. Италия, която заобикаля Ватикана, съобщи в петък за рекордните 144 243 случая, свързани с коронавирус, и наскоро наложи нови мерки като задължението за носене на маски на открито.

В текста на своето Послание за Световния ден на мира, издадено миналия месец, Франциск каза, че нациите трябва да пренасочват парите, изразходвани за въоръжение, за да инвестират в образованието, и осъди нарастващите военни разходи за сметка на социалните услуги.

Годишното послание за мир се изпраща до държавни ръководители и международни организации, а папата дава подписано копие на лидерите, които правят официални посещения при него във Ватикана през следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари