Пандемията прекрати 200-годишна традиция у нас

0
Без мъжко хоро в Калофер в ледените води на река Тунджа за Богоявление
Без мъжко хоро в Калофер в ледените води на река Тунджа за Богоявление Видео: NOVA

Без мъжко хоро в Калофер в ледените води на река Тунджа за Богоявление

За първи път от над 100 години на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше многовековният ритуал.

Калоферският кмет Румен Стоянов ни посреща в дома си радушно, но видимо нещо му тежи на сърцето, предава NOVA. „Специално за този празник, вижда ли сте, колко хора сме излизали, от тук. Беше страшна еуфория, не сам от тук”, спомня си за честването на празника при предишни години градоначалникът. Румен Стоянов говори за нощта пред Богоявление, когато домът му е пълен с всички, които влизат в ледените води на река Тунджа.

За жалост, тези архивни кадри от отминалата 2020-та година, ще ни топлят в началото на тази”, споделя с тъга той. Сега, обаче, реалността е друга. Хоро - нямало да има. И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание.

Разтревожени са. По всичко си личи, че са разтревожени, защото този ден се очаква от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца започват да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора за емоционално притеснени”, твърди Стоянов.

С мъка на сърцето калоферци молят хората да не идват на Йордановден, в града на Ботев. Само за тази година. Но, въпреки пандемията - църковен ритуал ще има.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари