Мъжкото хоро в Калофер ще се играе, но в намален състав и без публика

0
След като преди 20-тина години кметът Румен Стоянов даде нов живот на традицията мъже, облечени в народни носии да влизат на Богоявление в реката, да чупят леда и да играят половин част хоро, ритуалът завладя сърцата на всички българи
След като преди 20-тина години кметът Румен Стоянов даде нов живот на традицията мъже, облечени в народни носии да влизат на Богоявление в реката, да чупят леда и да играят половин част хоро, ритуалът завладя сърцата на всички българи Снимка: БГНЕС

Всяка година традиционното мъжко хоро по Богоявление в Тунджа превръща Калофер в магнит за посетители

Кметът на града Румен Стоянов обяви, че заради пандемията на Богоявление в Тунджа категорично ще влязат само неколцина калоферци и няма да бъдат допускани никакви гости, съобщава вестник Марица.

Румен Стоянов призовава хората от други градове и села, които години наред идват да се наслаждават на танцуващите в ледената вода мъже облечени в народни носии, да си останат у дома, за да не създават условия за разпространението на пандемията.

Стоянов вече е предупредил съгражданите си с молба да дадат личен пример и на Йордановден да не се събират на големи групи на брега на реката докато се изпълнява ритуалът.

Самият той също ще даде личен пример и няма да влезе в Тунджа с везана риза.

Ще има строги правила и за публиката, заяви Румен Стоянов. Публиката ще бъде ограничена, ще има полиция, която да следи хората да са на дистанция.

Мъжкото хоро в Калофер е най-популярното събитие на Йордановден в България. След като преди 20-тина години Румен Стоянов даде нов живот на традицията мъже, облечени в народни носии да влизат на Богоявление в реката, да чупят леда и да играят половин част хоро, ритуалът завладя сърцата на всички българи. Мъжко хоро в местната река играят навсякъде в Подбалкана и в цяла България.

Но на 6 януари Калофер е като магнит, хиляди идват да се насладят на уникалната гледка, а след това да отдадат почит на гениалния поет революционер, роден на тази дата в Калофер през 19848 година.

През последните години около 7.00 часа на Черковския мост на Тунджа настава истинско стълпотворение от хора от региона и страната. От тогава Румен Стоянов прави опити да ограничи гостите да не влизат в реката докато мъжете от Калофер изпълняват традиционния ритуал, но усилията му нямаха особен успех. Богоявленското хоро в Калофер събираше стотици участници и многохилядната публика.

Тази година обаче е по-особена, припомни Румен Стоянов. В пандемия сме, нека спазим всички мерки срещу разпространението на коронавируса. Нека пазим своите близки и себе си и бъдем отговорни, за да може в следващите години да се любуваме отново на този красив ритуал, а след това да отдадем почит на великия Христо Ботев, призова Румен Стоянов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари