Палежи и безредици във Франция

0
Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите
Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите Снимка: AP

Арестуваните във френската столица са над 110 души

Франция отново беше обхваната от безредици, след като снощи Конституционният съвет даде зелена светлина на оспорваната пенсионна реформа. Палежи и сблъсъци се разиграха за пореден път при демонстрациите в Париж, Рен, Гренобъл и други градове.

Само в столицата бяха арестувани над 110 души. Късно през нощта демонстранти запалиха пожари в няколко района на Париж, докато полицията се опитваше да овладее ситуацията със сълзотворен газ. В Рен пламна полицейски участък. Масови безредици имаше и в Лион. В Марсилия блокираха трафика на места, информира Bulgaria On Air.

Конституционният съвет утвърди почти целия текст на закона, включително вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Протестите пред сградата бяха забранени, но и там се събра множество, което посрещна решението с освирквания и скандирания.

Законът вече е в сила, но синдикалистите остават непреклонни в настояването той да бъде анулиран. Социалистите подготвят проект за отмяна на реформата. Профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Така се прави...
    А в България какво е - едно нищо. Всички сме недоволни от цени, пенсии и т.н. и какво от това? Мълчим си и всичко понасяме безропотно, а онези горе - депутати и министри ни правят на маймуни. Докога??? Имаме примера на Франция! Стига вече!
  • 5
    1
    русенец
    Явно е настъпило времето за майдани и арабски пролети и в така нареченият демократичен свят. На ход са мексиканците в Невада, Калифорния и Тексас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари