Френският Конституционен съвет подкрепи пенсионната реформа на Макрон

0
И днес продължиха протестите срещу реформата
И днес продължиха протестите срещу реформата Снимка: Facebook

И днес продължиха протестите срещу реформата

Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Така реформата ще влезе в сила. Основната мярка в нея е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Реформата е ключовата мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Законът за нея породи вълна от протести и стачка в цялата страна. Вчера имаше 12-и ден на общонационална протестна мобилизация, като според синдикатите в нея са се включили над 1,5 милиона души, а според министерството на вътрешните работи едва 380 000 души.

Днес протести отново има в цяла Франция.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, след като той премина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе приет от мнозинството при две гласувания на две четения. В Националното събрание обаче при първи прочит не остана време за гласуване и дебатите бяха преустановени в срока, постановен от конституцията. После правителството използва член 49,3 от конституцията, за да прокара там текста без вот. В замяна на това по силата на този член депутати можеха да поискат вот на недоверие на правителството. Бяха внесени два вота на недоверие и двата се провалиха. След което правителството и противниците на реформата сезираха Конституционния съвет. Той можеше да отхвърли целия текст на реформата, части от него или да обяви, че целият текст отговаря на конституцията. Съветът избра третото решение.

Същевременно днес Макрон покани синдикатите на среща на 18 април.

Президентът защитава реформата на пенсионната система, защото, според него, тя ще помогне на страната да съхрани модела на социалната си система на фона на демографския спад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари