Падащите изкупни цени на млякото водят до фалити на фермери

1
Голяма част от животновъдите са с големи дългове, каза Георги Стоянов, който е президент на Българския фермерски съюз
Голяма част от животновъдите са с големи дългове, каза Георги Стоянов, който е президент на Българския фермерски съюз Снимка: Агро бг

Голяма част от животновъдите са с големи дългове, каза Георги Стоянов, който е президент на Българския фермерски съюз

"Изкупните цени на млякото бяха между 1 и 1,35 лева за литър преди месец, а към днешната дата падат до 80 стотинки за литър. Според животновъдите цената вече е под себестойност и фалитите в сектора са вече факт. Друга част от производителите са с големи дългове", каза Георги Стоянов, който е президент на Българския фермерски съюз, цитиран от БНР.

Високите цени на млякото и други основни продукти той обяснява с разходите на производители, преработватели, логистиката и политиката на търговците на дребно. "Всички тези дейности са свързани с използването на енергия, допълнително съдържание и труд, който също е скъп", каза Стоянов и добави, че у нас процесът не е проследим.

Според него у нас няма официална статистика в сравнителен план с другите държави от ЕС за цените на хранителните продукти.

Фермерите настояват за отговори дали българското производство е рентабилно и цената на продукцията отговаря на качеството. "Това е въпрос на политика с държавата и трябва да бъде решен заедно", подчерта фермерът. Това означава цялостна промяна в политиката, ценообразуването и да се водят разговори с всички браншове, за да може цената да е предсказуема. Той припомни, че заради войната в Украйна обстоятелствата са форсмажорни, което също оказва влияние на доставките и цените.

"Ние сме пазарно ориентирана икономика, не знам как държавата ще се намеси с механизъм за влияние върху цените. Възможно е да е въз основа на качеството", коментира Георги Стоянов. По думите му Министерството на земеделието и храните е отворено за разговори, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост, но натрупаните и нерешените в миналото проблеми започват да излизат наяве, министър Гечев е в ситуацията да гаси пожари.

Има нужда от цялостен поглед върху агросектора. На него му трябва подпомагане, възможности за разширяване и по-голяма конкурентноспособност, особено когато се задава Зелената сделка, е позицията на Българския фермерски съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    12345
    липсата на коментари тук е доста плашеща. от друга страна десетки хиляди плебеи се редят на опашка всеки ден в немските окупаторски хипермаркети за млечни продукти и роптаят относно цените им.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари