"Оживелите спомени" за Тодор Живков, Георги Аспарухов и Димитър Димов представиха в Русенската библиотека

0
В началото на срещата авторът сподели, че е разказал за четиринадесет свои срещи така, както са запазени и изплували в съзнанието му.
В началото на срещата авторът сподели, че е разказал за четиринадесет свои срещи така, както са запазени и изплували в съзнанието му.

В Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ – Русе се състоя премиерата на новата книга на проф. Иван БайчевОживелите спомени“. Тя беше представена от театроведа Крум Гергицов, а избрани текстове от нея прочете актьорът Венцислав Петков.

В началото на срещата авторът сподели, че е разказал за четиринадесет свои срещи така, както са запазени и изплували в съзнанието му. "Те не са еднородни, не съм ги подреждал, в тях няма нищо измислено, всичко е непринудено и истинско! И добронамерено! То си е един искрен и честен спомен от миналото за лица, прояви и събития, което знам, че няма да се хареса на всички. Тъкмо затова ще припомня думите на Ницше „Някои хора не искат да чуят истината, защото не желаят техните илюзии да бъдат унищожени”, каза още проф. Байчев.

В книгата си той описва срещите с коренно противоположни личности – писателя и негов преподавател – проф.д-р Димитър Димов, футболната звезда Георги Аспарухов, властникът Тодор Живков, професорът му по анатомия Асен Петков. До тях се нареждат прояви и лица, които са недотам нравствено-издигнати, искрени, почтени и честни играчи в този живот. В други случки той пише тъкмо за хора, които са запазили добродетелите на предците ни, които са вродено добри, простосърдечни, честни и наивни.

Оживелите спомени” на проф. Иван Байчев е книга - изповед за онези преживени мигове, които са изграждали чувството му за достойнство и чест, чувството за истина и лъжа в този живот“, каза при представянето на книгата Крум Гергицов.

И с размислите си за тези случки професор Байчев всъщност ни учи на морал и доброта, на честност и чувство за справедливост. В сегашното ни време тези понятия изглеждат твърде старомодни. Но защо пък да не ги почувстваме отново от прочита на тази развълнувана книга? Дори и да изглеждаме „старомодни”, животът, въпреки всичко, се движи и изгражда от хора, които се борят добротата и честността да устоят в един наистина модерен но и по-почтен и справедлив свят!“, каза в заключение театроведът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари