Отзоваваме посланика ни в Беларус

0
Българското дипломатическо ведомство привика Георги Василев за консултации
Българското дипломатическо ведомство привика Георги Василев за консултации

България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации.

Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата GLOBSEC в Братислава. По време на форума тя се се срещна с лидера на опозицията в Беларус Светлана Тихановская

"Посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота във външното министерство на Беларус с решението на българското дипломатическо ведомство го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС“, заяви министър Захариева.

"Право на всеки народ е да живее в свободна държава. Това споделих и на Светлана Тихановская по време на срещата ни на GLOBSEC конференцията в Братислава. В тежките моменти днес именно жени като нея поведоха битката за демокрация. Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там.
Уведомих Светлана, че днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации.
", сподели министърът във Фейсбук страницата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари