Отворено писмо на учители в ОУ „Ангел Кънчев“ - Русе

7
Педагозите се обявиха против своя колежка, набедила директорът на училището в натиск
Педагозите се обявиха против своя колежка, набедила директорът на училището в натиск Снимка: TVN / архив

Педагогическата колегия при ОУ „Ангел Кънчев“ - Русе излезе с отворено писмо по повод изказване на Доротея Донева за директора на училището Енчо Енчев.

Младата учителка твърди, че "колеги в училището са преследвани и подлагани на натиск от него“.

Това е "жалък опит да се въвлече педагогическата общност от ОУ „Ангел Кънчев“ и се създаде предпоставка за конфронтация и противопоставяне на базата на съмнението сред колегията", пишат педагозите в писмото, разпространено до медиите.

Ето и цялото му съдържание.

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Уважаема анонимна Доротея Донева,

Много е лесно да говориш от името на всички млади учители от гр. Русе, особено когато си безотговорен човек!

За добро или за лошо, управленският опит на Енчо Илиев Енчев минава през изграждането на две изключително трудни училища „Алеко Константинов“ и „Ангел Кънчев“. А работата му в редовете на  ДКМС е само щрих в израстването му като добър управленец. Благодарение на него, макар и все още много млад, училище „Алеко Константинов„  се утвърди сред водещите основни училища в Русенската образователна система, макар с преобладаващи ученици от ромски произход. Авторитетът му сред родители и ученици от тази общност е безспорен.

Поемайки ОУ “Ангел Кънчев“ с ясното съзнание, че са наложителни промени, той укрепи организационно и материално училището и го върна там, където му е мястото – сред водещите основни училища в гр. Русе.

Изречението „Колко колеги в училището НИ са преследвани и подлагани на натиск от него“ е жалък опит да се въвлече педагогическата общност от ОУ „Ангел Кънчев“ и се създаде предпоставка за конфронтация и противопоставяне на базата на съмнението  сред колегията.

Колективът на ОУ „Ангел Кънчев“  с възмущение се разграничава от този жалък пасквил и стои категорично зад това, което е направил г-н Енчо Илиев Енчев през последните пет години за стабилизиране на училището.

За голямо съжаление тези млади социалисти, доколкото ги има в педагогическите среди, или не са посещавали редовно училище, или някой учител по веригата не си е свършил работата с тях. Още повече едва ли една партия стои зад тях в тяхното „дело“.

Лесно се руши и клевети, това се доказа през последните 30 години в България. Трудно се гради и се строят мостове на разбирателството - това, което е правил през целия си професионален  път Енчо Енчев, където и да е работил. И заради това има обичта и уважението на учители, ученици и родители. И това явно е трън в очите на някого. Защото дарбата винаги се оспорва, бездарието е безспорно!

Лошото е, че живеем в държава, където никой не носи отговорност за нанесените материални и морални вреди. За материалните все пак има органи, които могат да ги установят и накажат, докато за моралните – няма. Те са за сметка на оклеветения!"

Педагогическата колегия при ОУ „Ангел Кънчев“ – гр. Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари