Отровна ли е река Тунджа?

0
7 крави на животновъд паднаха покосени, след като пиха вода от реката
7 крави на животновъд паднаха покосени, след като пиха вода от реката Видео: Нова телевизия

Отровна ли е водата на река Тунджа?

Фермери от Ямболско сигнализираха за смъртта на техни селскостопански животни, пили от реката. Има ли риск за хората и опасни ли са водите на Тунджа? Екоинспектори вече проверяват изливат ли се отрови на в района на ямболското село Кукорево.

Илчо Илчев от ямболското село Кукорево отглежда близо 70 крави. В неделя, животновъдът води добитъка си на обичайния водопой край река Тунджа. Минути след като кравите пият от водата, падат като покосени.

„Три паднаха във водата и четири отвън. И веднага се обадих на доктора да им слага системи“, разказва животновъдът Илчо Илчев пред Нова телевизия.

Ветеринарният лекар Мария Тодорова обяснила на фермера, че кравите са здрави и става въпрос за силно отравяне. Животновъдът и хора от селото твърдят, че водите на Тунджа са токсични.

Друг сигнал за промишлено замърсяване на Тунджа в района имало само преди две седмици, разказа още фермерът. Тогава реката почерняла от измряла риба.

Притеснени за екоравновесието в района, животновъдите звъннали и на телефон 112. Труповете на животните са откарани на екарисаж във Варна.

А хората в района, които отглеждат животни, се оплакват, че крави са абортирали, а други умряли, след като пили вода от реката. Жителите на селото се опасяват, че има предприятия, които хвърлят отровни води край Тунджа

Експерти от РИОСВ- Стара Загора са взели проби от реката. Чака се и становище от Агенцията по безопасност на храните.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари