Отмениха кметската заповед за събаряне на навеса на "План Б"

0
Административният съд в Русе отменя заповедта на кмета на Община Русе за премахване на "Слънцезащитно съоръжение към "Парк-кафе-бистро", известно още като "План Б".
Административният съд в Русе отменя заповедта на кмета на Община Русе за премахване на "Слънцезащитно съоръжение към "Парк-кафе-бистро", известно още като "План Б".

Административният съд в Русе отменя заповедта на кмета на Община Русе за премахване на "Слънцезащитно съоръжение към "Парк-кафе-бистро", известно още като "План Б". Това решение е взето на 2 декември, стана ясно днес.

Жалбоподателите Красимир и Христина Дакови оспориха кметската заповед с мотивите, че са допуснати съществени нарушения на материалния закон и административнопроизводствените правила.

По делото бяха събрани писмени доказателства, обосноваващи доводите на страните и бе назначена комплексна съдебно-техническа експертиза.

"В хода на производството бе установено, че слънцезащитното съоръжение е монтирано към обект за обслужваща, търговска дейност. Заключението на специалистите сочи, че съоръжението може да бъде преместено и използвано на друго място със същото предназначение – с предпазна функция на навес, а с премахването му не би се променил начинът на ползване на земята в имота, в който е поставено", сочат мотивите към решението на Административния съд в Русе.

С оглед заключението на вещите лица – строителен инженер и геодезист, съдът намира, че в оспорената заповед не са изложени подробни мотиви за правилното определяне на съоръжението като строеж или като преместваем обект. Обстоятелството има съществено значение за законосъобразното протичане на процедурата пред административния орган и за съдържанието на разпореждането, посочват от съда.

С посочените мотиви, съдът приема, че са налице отменителни основания по чл.146, т.3 и 4 АПК.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Междувременно все още се очаква решението на Върховния административен съд по делото за самото заведение. Припомняме, на 29 юли 2013 г. кметът на Община Русе Пламен Стоилов издаде заповед за разрушаването на заведението „Парк кафе-бистро“, известно и като „План Б“, с мотива, че вместо преместваем обект, за какъвто е било издадено разрешение от местната власт, е построена масивна сграда и то в архитектурния ансамбъл на площад „Батенберг“.

Административният акт беше обжалван пред АС-Русе. С решението жалбата на Христина и Красимир Дакови беше отхвърлена като неоснователна. Мотивите на съда бяха, че размерът на заведението, начинът на изграждането и съответно демонтирането му, както и наличието на постоянни връзки към водоснабдяването, канализацията, електро- и газопреносната мрежа, го определят като трайна постройка. В решението беше посочено, че заведение все пак не е част от архитектурния ансамбъл на красивия стар център на Русе.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари