Отложиха гласуването за намалението на цените на горивата

0
Булгаргаз и КЕВР се съгласиха с предложението да спаднат цените на горивата с 15% за всички потребители
Булгаргаз и КЕВР се съгласиха с предложението да спаднат цените на горивата с 15% за всички потребители Снимка: БТА

Булгаргаз и КЕВР се съгласиха с предложението да спаднат цените на горивата с 15% за всички потребители

Енергийната комисия не успя да приеме законопроекта за намаляване на цената на горивата, внесен от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ, както и този внесен от Кирил Петков и група народни представители.

Гласуването се отмени за другата сряда - 30.11., поради негативните становища от Министерството на финансите по предложените законопроекти и липсата на представители от МФ на днешното заседание на Комисията. Въпреки отмененото гласуване, обсъждане обаче имаше, информира БГНЕС.

Законопроектът за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива внесен от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители, гласи, че трябва да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската е предвидено да се събира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Проектът на закон предлага и тези набрани средства да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите, като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Иван Иванов, председателят на КЕВР, подкрепи предложението на ГЕРБ. “Булгаргаз доставя количества природен газ на няколко големи категории- регулираният пазар, където се намират всички топлофикации и крайни снабдители на газ, както и с лица, които имат двустранни договори с Булгаргаз. За да осигури газ за тези категории, Булгаргаз е длъжен да закупува газ и от “Газов хъб Балкан”, като там цената е с 40 лв. на мегаватчас повече. Тоест за декември месец Булгаргаз ще загуби 17 млн. лв. ако не замразим временно цената на газа”, коментира още Иванов. От Булгаргаз също изразиха съгласие.

Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че с предложението ще спаднат цените на горивата с 10, 15% за всички потребители.

Законопроектът, внесен от Кирил Петков и група народни представители, който касае намаляване на цените на горивата на вътрешния пазар, цели да се ограничи износът на суров руски нефт и произвежданите от него горива и други нефтени продукти, като за това се въведе режим за проследяване на произвеждащите руски нефт горива, рафинирането на руски суров петрол да се осъществява само в дружества, регистрирани на територията на България, както и да се обложат с данък свръхпечалбата на руските енергийни компании тук, като събраните приходи от свръхпечалбата да отидат за компенсации на потребителите.

Теменужка Петкова от ГЕРБ уточни, че не е ясно каква е била подписаната дерогация с ЕК. “Ако ПП не дадат обяснение за какво са се договорили с ЕК ние няма как да намерим и решение. Ясно е, че редовния кабинет тогава не е бил наясно какво съдържа точно тази дерогация, така че сега по-скоро трябва да се изиска тълкуване от ЕК какво можем и какво не можем да правим, за да знаем как да процедираме”, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Министерството на икономиката и индустрията изразиха несъгласие със закона, защото без да е наложено ограничение за износ на произведените с руски нефт горива на наша територия, България няма нужда да налага такава мярка.

От Българската петролна и газова асоциация също изразиха становище, че една част от износа на гориво, произведено от рафинерията в Бургас, се изнася и за Украйна, и следователно забраната за износа на горива, произведени с руски нефт, ще постави в риск получаващите гориво страни, както и ще и граници нашите възможности.

Ивайло Мирчев от ДБ предложи рафинерията в Бургас да бъде под специален надзор, за което ще бъде внесено предложение в НС.

Все пак енергийната комисия успя да приеме точка от дневния си ред и тя беше Меморандумът за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства, внесено от МС. Предложението бе прието с 12 гласа “за”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари