Откриват търлата на Великден заради Разпети петък

0
Откриват търлата на Великден заради Разпети петък
Снимка: Иван Ванев

Промениха датата на официалното откриване на традиционния русенски панаир, познат още като търла.

Това съобщи председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града Красимир Иванчев, който е организатор на събитието с подкрепата на община Русе. Официалното откриване се мести на 20 април, навръх Великден. Причина да бъде променена предварително заявената дата /18 април/ е фактът, че тогава е Разпети петък, ден в който църквата призовава към смирение, и в който се избягват шумните развлекателни прояви.

Тази година панаирът ще предложи на русенци и нови атракциони. Сред тях са: центрофуга, октопод, космичен диск, паратропер, двуетажен влак, автоскутер, гондола, виенско колело и въртележка. Предвидени са и участия на много изпълнители от различни жанрове на развлекателната музика, фолклорни състави и др.

На 25 април ще има голям концерт с участието на Део, Дичо и Поли Генова.

Ще бъдат изложени и стари снимки на панаира по повод 110-годишнината от провеждането му. За нея Държавният архив в Русе е предоставил редица автентични материали, като най-старата картичка е от 1904 година, когато търлата е проведена за първи път. Организаторите са поканили хотелиери и ресторантьори от Гюргево, които да посетят събитието, като идеята е догодина то да придобие международен характер и да се осъществи съвместно с румънската община.

Във връзка с протестите на еколози, че флората и фауната в парка може да бъдат сериозно увредени организаторите увериха, че е сключен договор с охранителна фирма, която да се грижи за реда и спокойствието по време на панаира, както и с почистваща и озеленителна фирма, която да възстанови евентуалните щети в зелените пространства след приключването на търлата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари