Откриха препарирани защитени видове в ресторант

0

По сигнал от фондация „Биоразнообразие“, експерти на РИОСВ – Пловдив със съдействието на IV РУП – Пловдив, извършиха проверка на ресторант „Петър I“ в Стария Пловдив.

Констатирали са, че в резиденцията са изложени препарирани екземпляри на морски и скален орел, защитени от Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от МОСВ, цитирани от БГНЕС.

При проверката не са представени документи за произход на препарираните екземпляри и не е установен собственикът им. Присъствалият на проверката управител на ресторанта Емил Тиберов е отказал да предаде препарираните животни. С това той възпрепятства изпълнението на задълженията на експертите от РИОСВПловдив да отнемат препарираните птици в полза на държавата.

Като мотив за отказа управителят посочил отсъствието на собственика на имота, в който се намира ресторанта и имуществото в него. Поради изключителната рядкост на морския орел в Закона за биологичното разнообразие е указано, че за притежаването на такъв вид се прилагат разпоредбите на чл. 278д от Наказателния кодекс, който предвижда освен глоби и лишаване от свобода до 5 години

Случаят е предаден от РИОСВПловдив на Районна прокуратура - Пловдив за предприемане на действия по търсене на съответната наказателна отговорност на виновните лица.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари