Откриха паметник на Захари Стоянов в "Двора на кирилицата"

0
Бюстът е дарение от родолюбката Пека Ганчева, а негов създател е проф. Иван Славов
Бюстът е дарение от родолюбката Пека Ганчева, а негов създател е проф. Иван Славов

Изключително емоционален беше моментът, когато родственичката на Захари Стоянов Тоня Борисова положи в основата на паметника пръст от родната му къща

Областният управител на област Русе Галин Григоров отправи поздравления към създателя на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян по случай състоялата се вчера церемония, на която беше открит бюст-паметника на видния български революционер и писател Захари Стоянов.

„Миналото ни е белязано от множество повратни моменти, но въпреки това благодарение на достойни личности какъвто е и Захари Стоянов, както и на единението на народа, сме успявали да отстояваме принципите на свобода и независимост! Нека следваме неговия пример и винаги да подхождаме към всяко едно дело с чест и отговорност, оставайки чужди на малодушието!“, това се казва във връчения поздравителен адрес на Карен Алексанян от името на Галин Григоров.

Бюстът е дарение от родолюбката Пека Ганчева, а негов създател е проф. Иван Славов. Лентата по време на тържествената церемония, на която присъства и президентът на Република България Румен Радев, беше прерязана от уредника на къщата музей „Захарий Стоянов“ в неговото родно село Медвен Милена Кашичева.

Изключително емоционален беше и моментът, когато родственичката на Захари Стоянов Тоня Борисова положи в основата на паметника пръст от родната му къща и изпълни част от моноспектакъла „Пътеки към душата на България“.

Важно е да се отбележи, че през 2020-та се навършват 170 години от рождението на Захари Стоянов.

Припомняме, че името на Захари Стоянов е пряко свързано и с Русе, където той започва работа като чирак. Тук той има възможността да се запознае с Никола Обретенов, Тома Кърджиев и Ангел Кънчев, където заедно с тях участва в работата на читалище „Зора“. След залавянето на Апостола на свободата, той е принуден да напусне Русе и се заселва в Симеоновград. Непосредствено след Освобождението той заема различни административни постове в Русе и Търново, като през 1879-та година е назначен за помощник секретар в Апелативния съд в Русе, а по-късно става и съдебен следовател в Окръжния съд. Активно се занимава и с публицистична дейност.

Най-кратко биографията на Захари Стоянов може да бъде обобщена по следния начин – животът му преминава в две бурни исторически епохи – националноосвободителното движение и изграждането на младата българска държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари