Откриха паметник на Христо Ботев в село Екзарх Йосиф

2

Делото на гениалния български поет и революционер Христо Ботев бе увековечено в село Екзарх Йосиф.

Късно снощи в населеното място беше открит паметник на националния герой. Паметникът е висок 2.40 м. и е поставен върху плочи и постамент, облицовани с черен гранит. Самият бюст е от метал и е дело на столичен скулптор Любомир Добрев, чийто род е от близкото село Волово. На събитието присъстваха областният управител Борислав Българинов, неговият заместник Синан Хебибов и главният секретар на администрацията Симеон Иванов. „Примерът на Ботев трябва да бъде пример и за нас, живеещите в съвремието! Считам, че макар и да имаме реална свобода, трябва да се борим всеки ден, за да бъдем наистина със свободен дух.“, с тези думи Българинов се обърна към присъстващите. Той допълни още, че изграденото е поредното доказателство за съхраняването и предаването на родовата памет.

Слова произнесоха и кметът на Екзарх Йосиф Илия Данев, както и ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, който определи инициативата като прекрасна и изрази увереност, че и занапред ще се осъществят още много подобни идеи. Илия Данев пък благодари за подкрепата и увери хората, че ще продължи да прави всичко по силите си за по-доброто бъдеще на населеното място.

Официалната церемония започна с рецитал на едно от най-запомнящите се Ботеви стихотворения „На прощаване в 1868 г.“, а след това присъстващите бяха запознати с детайли от биографията на националния герой. Състоя се и тържествена заря-проверка. Бе строен почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“. Те представиха и автентични четнически униформи и оръжия от времето на борбите за национално освобождение. Малки и големи имаха възможност да хванат в ръка предно пълнещо се, а също и патронно оръжие. Сред експонатите можеха да се откроят револвер „Гасер“, а също и пушка „Снайдер“. Паметникът бе осветен от отец Георги. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха от русенската танцова група „Жълтица“ с ръководител Анета Иванова. За пореден път те показаха богатството на българския фолклор.

Идеята за издигането на монумента е на кмета Илия Данев. Тя е била подкрепена и финансирана в по-голямата си част от Община Борово. Това е третият паметник, който се прави в населеното място за по-малко от година. На 20 юли 2020-а беше построен паметник на Апостола на свободата Васил Левски, а през октомври миналата година бе издигнат и паметник на Екзарх Йосиф. Затова кметът Илия Данев е благодарен за съдействието както на кмета на Борово Валентин Панайотов, така и на ППК „Земя“, а също и на всички жители, които са оказали помощ в благородното родолюбиво начинание. Така в центъра на село Екзарх Йосиф се оформя един своеобразен патриотичен кът.

Сред гостите бяха още кметът на Борово Валентин Панайотов, неговият заместник Ростислав Димов, председателят на Общинския съвет Пламен Симеонов, общински съветници, председателят на ППК „Земя“ Димитър Вечев, професорите от Русенския университет Атанас Митков и Николай Михайлов, управителят на фирма „Медиком“ Диян Василев, както и други представители на местни и държавни структури от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари