Откриха два нови музея в село Екзарх Йосиф

3

Гербаджии прерязаха лентичката

Два нови музея бяха открити днес в русенското село Екзарх Йосиф.

Едната музейна експозиция е посветена на етнографията и съдържа над 500 експоната. Другата включва повече от 20 вида препарирани животни.

Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител Детелина Ачева. „Поздравявам Ви за амбицията да осъществите един толкова мащабен проект, който си поставя за цел нелеката задача да популяризира духовността и материалната култура на българина, а от друга страна да покаже и някои по-редки видове животни, обръщайки внимание на всички ни върху наболелите въпроси относно опазването на природата“, каза Ачева в обръщението си към кмета на населеното място Илия Данев. По нейни думи той за пореден път дава пример за това как трябва да функционира местната власт. „Направеното от Вас е забележително. Пожелавам Ви здраве, много нови успехи и поводи за радост. Въпреки ежедневните предизвикателства, Вие успяхте да осигурите стабилност за хората живеещи тук, както и условия за развитие на култура и пълноценно прекарване на свободното време“, допълни заместник областният управител. Според нея двата музея ще придобият сериозно регионално значение и ще създадат нови туристически и икономически перспективи за развитие на населеното място. „Наш общ ангажимент е активно да популяризираме богатото си културно наследство и да привлечем вниманието на младите към българските бит и традиции, защото те са не само сред най-ценните страници от миналото ни, но трябва да останат и като основа на българския дух“, поясни заместник областният управител, цитирана от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Кметът Илия Данев поясни, че и двата музея са създадени с голямо желание както от негова страна, така и от жителите на населеното място. „С помощта на много приятели и хора с добри сърца успяхме да постигнем това“, сподели кметът, който управлява селото от вече 28 години.

В етнографския музей могат да се разгледат предимно предмети от селския бит, както и много национални носии. Повечето от тях са от 1920-а насам и са предимно свързани със Северна България, но не липсват и такива от други фолклорни области. Специално място в експозицията е отделено на спечелените отличия от самодейните колективи, читалището и футболния клуб. Могат да се видят и типични предмети за всяко българско домакинство от близкото минало.

Сред официалните гости бяха още кметът на Борово Валентин Панайотов, неговият заместник Валерия Борисова, председателят на Общинския съвет Пламен Симеонов, народният представител Георги Кръстев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, председателят на ППК „Земя“ Димитър Вечев, общински съветници, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, както и редица представители на местната и държавна власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    10
    до РУСЕНЕЦ
    АМИ ПОПИТАЙ ГО, ДАЛИ ПОЗНАВА ПИАРА НА ГЕРБ В ПАРЛАМЕНТА, НИКОЛАЙ НИКОЛОВ, И ЛИ КОСТАДИН АНГЕЛОВ./ ИЗВЕСТЕН КАТО КОЦЕ БОТОКСА
  • 8
    9
    Русенец
    Това високото момче до ректора мека китка ли е? Така се говори,
  • 10
    8
    Куратор
    В скоро време в един от музеите ще бъдат изложени местна мумия от Беленско и марков мазен цървул от Паликенско. Надяваме се да бъдат атракция за посетителите.
  • 27
    7
    Той
    Мръсна политическа номенклатура, паразити. Вместо да се крадат пари и да се откриват чрез такива безсмислици, закрийте казината и вижте какво става в нощните заведения с децата и т.н....Мръсни ивитатори, че се грижат за нещо.
  • 23
    6
    Стиф Джобс
    Имаме новина!!!Открити два нови музея в село от 50 житела с гербажии начело с ректора акад.Белоев?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари