Откриха останки от делфин на 16 милиона години

1
Находката е направена в района на перуанска Амазонка
Находката е направена в района на перуанска Амазонка Снимка: АР

Находката е направена в района на перуанска Амазонка

Международен екип от изследователи откри останки от гигантски сладководен делфин на възраст около 16 милиона години. Това е най-големият речен делфин, откриван някога, съобщиха от Университета в Цюрих, цитиран от ЮПИ и БТА.

Новооткритият вид е наречен Pebanista yacuruna на името на митично индианско племе, за които се смята, че някога е обитавало териториите край водите на Амазонка.

След две десетилетия работа в Южна Америка открихме няколко гигантски вида останки в региона, но това е първият делфин от този вид“, каза Марсело Санчес-Виагра, директор на отдела по палеонтология в Университета в Цюрих.

Останките на делфина са открити в района на перуанска Амазонка. Според учените Pebanista yacuruna е бил дълъг между 10 и 11,5 метра и е имал дълга муцуна с ясно изразени зъби за улавяне и изяждане на плячка.

Pebanista yacuruna е част от групата на делфините Platanistoidea, съществувала преди между 24 и 16 милиона години. Вероятно е бил океански вид, който е навлязъл в района на Амазонка заради изобилието на хранителни източници.

Перуанска Амазония е изглеждала много по-различно от това, което е днес. Тогава голяма част от Амазонската равнина е била покрита с огромна система от езера и блата. Простирала се е на територията на днешните Колумбия, Еквадор, Боливия, Перу и Бразилия“, каза водещият изследовател Алдо Бенитес-Паломино от катедрата по палеонтология на Университета в Цюрих.

Гигантските делфини са били многоброен вид преди около 10 милиона години. Съвременната река Амазонка започва да се отделя от обширната водна среда и лишава Pebanista yacuruna от техните местообитания и източници на храна.

Изследователите казват, че са очаквали да открият близки родственици на сегашните речни делфини от Амазонка, а Pebanista yacuruna са братовчеди на речните делфини, срещащи се в Южна Азия.

Намирането на вкаменелости в тропическите гори на Амазонка е възможно само по време на сухия сезон, когато нивото на реките е достатъчно ниско, за да разкрие скали, съдържащи вкаменелости, които могат да бъдат отнесени от покачващите се води и загубени завинаги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари