Откриха нови видове диви орхидеи у нас

1
Българските орхидеи цъфтят кратко - от април до май
Българските орхидеи цъфтят кратко - от април до май

Два нови вида орхидеи са намерени в Природен парк „Златни пясъци", съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Природен парк „Златни пясъци" е разположен успоредно на морския бряг на североизток от Варна. Той е най-малкият природен парк в България - територията му е едва 1320,7 ха, но според учените не отстъпва на останалите паркове по красота и биологично разнообразие. Често го наричат зелената перла на Варна.

Новите видове са двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla). Красивите растения са открити при теренни проучвания в местността Бежаната.

Те са извършвани в продължение на две години със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013". Така броят на дивите орхидеи, установени на територията на парка, се увеличава на 14, уточняват от екоминистерството.

Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. Този вид е в „червения" списък на растенията и гъбите в категория „уязвим". Именно заради това той е защитен от Закона за биологичното разнообразие.

Дребнолистният дремник също е защитен вид.

Учените се натъкнали и на друг рядък вид от семейство „орхидацея" - обикновената пърчовка. За нея имало данни, че се е срещала по тези места, но съществуването й е доказано за пръв път.

Това е една от най-високите орхидеи у нас - достига 60-70 см  и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език.

От екоминистерството поясняват, че българските орхидеи цъфтят кратко - от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и  Странджа.

Много хора дори не предполагали, че ги има, тъй като представителите на това семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. 80 са видовете, които вече се наблюдават в България.

Изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено, обръщат внимание на любителите градинари от ведомството. Те могат да се наслаждават на красотата им в естествена среда.

В Ботаническата градина на БАН в София също има богата колекция от орхидеи, припомнят още от министерството.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари