Откриха международния фестивал на народната носия в Жеравна

0
Хиляди мъже и жени от цялата страна, облечени в носиите на родните си краища се стекоха на фестивала
Хиляди мъже и жени от цялата страна, облечени в носиите на родните си краища се стекоха на фестивала Снимка: Радослав Първанов, Монитор

Тридневният фест, който миналото лято бе отменен в последния момент заради ковид пандемията привлече в петък вечерта над 15 000 души

Хиляди мъже и жени от цялата страна, облечени в носиите на родните си краища запалиха свещички и отдадоха почит на половин дузина родолюбци, простили се със земния си пат през последните две години преди официалното начало на 13-то издание на международния фестивал на народната носия в гората над старопланинското село Жеравна, пише Монитор. 

Поклонението стана под звуците на „Хубава си моя горо“ в изпълнение на квартет „Славей“, сред имената на покойниците личаха тези на историка проф. Божидар Димитров , строителя Симеон Пешов, холивудския актьор Бен Крос , британеца Ян Чарз Андерсон и експерта в областта на туризма Стефан Шарлопов, свързани по един или друг начин с фестивала, инициатор и вдъхновител за чието провеждане и създателят на ансамбъл Българи Христо Димитров.

Тридневният фест, който миналото лято бе отменен в последния момент заради ковид пандемията привлече в петък вечерта над 15 000 души, но част от тях се отказаха преди вратите на временния бивак в гората след като разбраха за въведените от МЗ нови ограничения, съобщиха участници.

Веднага след символичното бдение се състоя церемонията по връчването на наградите за родолюбие „Апостол на българщината“. Техни носители за миналата и тази година станаха онкологът проф. д-р Иван Гавраилов и 90-годишният Лука Велчев, който живее постоянно в Букурещ и там е организирал клуб за съхранени на българските традиции. Призовете връчи председателят на УС на сдружение „Апостол на българщината“ Христо Димитров, който извини академик Антон Дончев за невъзможността му да бъде насред поляната, където през 2015-а получи отличието.

В първата вечер на сцената бяха оркестърът на Тодор Джуфарев „100 каба гайди“, зурнаджии от Петрич с ръководител Михото, музикантите от „Гергьовден „ на Васил Денев, а малко преди полунощ нестинари показаха уменията си в танца върху жаравата от дъбови цепеници.

Близо 30 клуба от страната взеха участие в конкурсите за старинни женски пафти и носии, чийто награден фонд бе осигурен от проф. д-р Иван Гавраилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари