Чакат Бен Крос на фестивал в Жеравна

0
Фестивалът започна в петък вечерта и ще продължи до утре в местността Добомерица
Фестивалът започна в петък вечерта и ще продължи до утре в местността Добомерица

Бен Крос, Кубрат Пулев и актрисата Елен Колева са сред гостите, поканени да се включат във фестивала на народната носия.

Той започна в петък вечерта и ще продължи до утре в местността Добомерица край Жеравна.

Събитието се организира за девето поредно лято и винаги се прави в първия уикенд след Голяма Богородица, пише 24 часа. Сегашното издание е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Министерството на културата и Министерството на туризма. Основен организатор е фондация “Българе” и нейният създател Христо Димитров. Като домакини както всяка година ще се изявят танцьорите от едноименния ансамбъл.

Не само музиканти и всички изпълнители, включващи се във фестивала, се обличат с народни носии. Така са издокарани и гостите, които три дни се забавляват в местността Добомерица. Идеята е присъстващите да се върнат към корените си, да си припомнят позабравени обичаи, разделяйки се за кратко с удобствата на цивилизацията.

По традиция всяка година фестът стартира от 17 часа в петък и приключва по същото време в неделя. Освен че се разхождат с традиционни наши носии, посетителите могат да похапнат и всякакви характерни български ястия. През цялото време пък се въртят четири оркестъра, под чиито звуци се извиват хора чак до ранни зори.

Във фолклорната програма са включени изпълнения на Албена Вескова, Пепи Христозова, дамски квартет “Абагар”, Огражденската четворка и ансамбъл “Гайтани”, “100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийският оркестър “Гергьовден” и оркестър от Етрополе.

Днес пред публиката ще излязат различни танцови състави, ще има концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл, както и нестинарски игри. Всички посетители могат да се включат в конкурса за автентични и стилизирани носии, народни борби и надиграване.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари