Откриха изложба на художника Димитър Грозданов в Русе

2

Някои от картините не са показвани никога досега

Изложба на големия художник изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов бе открита днес в Русе в градската галерия на ул. „Борисова“ 39.

Инициативата се провежда под надслов „От въглен към огън“ и включва 33 картини. Някои от картините не са показвани никога досега.

Организатори на събитието са Художествена галерия – Русе и Фондация „Процес – Пространство“. Голяма част от картините се притежават от тях, но има и такива, които са собственост на Дирекция на природен парк „Русенски лом“, както и на частни колекционери. Куратор на изложбата е Христина Бобокова. Сред гостите на събитието беше и областният управител Анатоли Станев. „Изкуството ни спасява от драматизма на времето и ни зарежда с мъдрост. В него ние откриваме убежище от дребнотемието на днешния ден. Изкуството ни издига над сивотата на битието и ни помага да преоткрием красотата на духовното. Творчеството има силата да сближава хора, които често в деня си са напълно различни“, сподели Станев, цитиран от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Неоспорим факт е, че Димитър Грозданов има много сериозно присъствие и влияние върху изкуството в България, а също и върху много художествени процеси. Неговата дейност е и пряко свързана с крайдунавския град. „Неговата техника е един много специфичен авангард, който се характеризира с авторски техники, които рядко могат да бъдат видени“, сподели Христина Бобокова. Акцент в изложбата са няколко капитални негови работи, които отразяват една от основните линии в неговото творчество. Пример за това е инсталация „Огън“, собственост на Русенската художествена галерия. По принцип цялата експозиция е базирана на един напълно различен мироглед за цикъла на живота и съответно метафоричната тематика как от огъня ние минаваме през жаравата и отново се връщаме към искрата.

Димитър Грозданов е един много близък на сърцето ми човек. Дължа му това и вярвам, че ще се радва, че се случва на ценно място за него, към което той има особено отношение. Става дума за Русе и за художествения живот тук“, сподели още Бобокова.

Изложбата „От въглен към огън“ представя и документалния филм „Данте и въздушното перо“ (2022) на режисьора Димитър Липовански. Филмът е разказ за работата и творчеството на Димитър Грозданов през погледа на приятели и колеги, пресъздава проекти, уъкшопи, акции, мисли, отразява неговото съществено присъствие и роля за развитието на българското съвременно изкуство.

На събитието присъстваха и редица представители на местната и държавна власт. Експозицията ще може да бъде разгледана до 20 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    daskal
    Защо роптаете? Котаранката е много хубава. А редакторите не се научиха, че не е "наДслов", а е "наслов".
  • 4
    5
    Змей
    А защо сте напълнили статията с тези двамата,особенно с тоя гарван Анатоли,да не би изложбата да е негова,една снимка на автора няма,тъп сайт русенски !
  • 4
    4
    от Уикипедия за художника...
    Роден е на 3 октомври 1951 година в град Генерал Тошево. Завършва история и теория на изкуството в Националната художествена академия през 1978 г. След 1989 г. е стипендиант в Швейцария, Франция, и Холандия.[1] Негови самостоятелни изложби са организирани, освен в България, в Германия, Холандия, Тунис, Турция и др., Основава през 1991 г. фестивала „Процес-пространство“ в Балчик. Президент е на Триенале София’96. Куратор на множество изложби между които „Тухлата“, „Ухото на Ван Гог“, „Лабиринт“, „Голямата графика“, „Безопасна игла“ и др. Като теоретик се изявява докато е главен редактор на списанията „Изкуство“ и „Изкуство – Art in Bulgaria“. В Съюза на българските художници завежда международната дейност. Умира на 24 януари 2020 г.
  • 5
    3
    въпрос
    Защо залагате повече на куратора, а не на художника? Покажете картините, а не тоалета й.
  • -5
    2
    ТИ
    ДА И ЕБЕ МАЙКАТА ТИ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари