Индийският щам на COVID-19 е опасно близо до България

0
Засечен е в Гърция
Засечен е в Гърция Снимка: PA MEDIA

Засечен е в Гърция

Индийският вариант на коронавируса е съвсем близо до България, след като първи случай на заразен от него бе засечен в Гърция. Става дума за човек от град Патра, който не е пътувал и експерти не могат да установят със сигурност контакта му с болен от COVID-19, съобщи Ройтерс, цитиран от вестник 24 часа. Гъркът няма сериозни симптоми, но остава въпросът откъде се е заразил.

Но доколко е опасен е новият индийският вариант с двойна мутация? Подобно на всички вируси, коронавирусът се променя по-малко, докато се прехвърля от човек на човек. По-голямата част от тези мутации са без значение и не променят начина на поведение на вируса.

Но някои мутации предизвикват промени в протеина на шипа, който вирусът използва, за да се закрепи и влезе в човешките клетки - тези варианти могат потенциално да бъдат по-инфекциозни, да причинят по-тежки заболявания или да избегнат защитата от ваксините.

Индийският вариант има реално 13 мутации, но получава името си от две, подобни на тези, наблюдавани отделно в други варианти. Едната основна мутация е свързана с това, че вирусът става по-инфекциозен и по-добър при избягването на антитела, а другият е подобен на този, който е показал признаци, че може да заобиколи някои от имунните реакции на организма.

Основните мутации, открити в индийския вариант, са идентифицирани като E484Q и E484K. Тях ги има и в южноафриканския вариант B.1.353 и в бразилския P1. В индийския щат Махаращра над 60% от всички коронавирусни инфекции са свързани с новия вариант B.1.617.

Учените все още не знаят дали този вариант е по-заразен или устойчив на ваксини.

Съмнявам се дали индийският вариант е по-заразен от британския - и не трябва да изпадаме в паника”, казва д-р Джереми Камил, вирусолог от Държавния университет в Луизиана.

Вирусологът Шахид Джамил обаче обясни, че “двойната мутация в ключови области на протеиновия шип на вируса може да увеличи рисковете от заразяване и да позволи на вируса да избяга от имунната система”. Други учени са на мнение, че новият щам има “две мутации, които могат да направят ваксините по-малко ефективни и да направят вируса по-заразен”.

Заради новия вариант на вируса в Индия вилнее опустошителна втора вълна на COVID-19. За 24 часа са регистрирани над 350 000 новозаразени - пето денонощие с над 300 000 случая на коронавирус, като общият им брой надхвърли 17 милиона. Починалите са 195 000 души. Жертви лежат по улиците, болниците са препълнени. Властите въведоха задължително носене на маски и вкъщи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари