Откога ще връщаме използвани опаковки срещу заплащане?

5
Само за един голям производител на пластмаса у нас са нужни около 80 хиляди тона годишно рециклиран материал
Само за един голям производител на пластмаса у нас са нужни около 80 хиляди тона годишно рециклиран материал Видео: NOVA

Голям процент от отпадъците у нас остава неусвоен

2024 г. е срокът за въвеждане на т. нар. депозитна система в България. Идеята е да връщаме използвани опаковки и срещу това да получаваме платените за тях стотинки обратно. Обещанието на екоминистерството идва, след като стана ясно, че у нас се преработват едва 31% от битовите отпадъци. В „Темата на NOVA" разказват как, за да работят, българските рециклиращи заводи вече внасят използвана пластмаса от чужбина.

Докато голям процент от нашите отпадъци остава неусвоен, рекликлиращият бранш вече внася стари опаковки от чужбина, за да може да поддържа мощностите си. Все повече проблеми отчитат и самите производители на пластмаса. Колкото по-малко се рециклира – толкова повече тепърва ще поскъпва и тяхната продукция.

От Асоциация „Полимери” изчисляват, че само за един голям производител на пластмаса у нас са нужни около 80 хиляди тона годишно рециклиран материал. В момента толкова е общото събрано количество опаковки за страната.

Депозитна система вече се изпробва с две машини в Габрово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Стойчев
    До колкото зная в Германия отдавна работи такава система. Според мен трябва да се въведе колкото може по бързо за да изчезнат хвърлените където падне пластмасови бутилки или ал.кенчена. Може първоначално да има разходи за натрупани отпадъци но ефекта ще е голям.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари