Отиде си професор от НСА

2
Професор Крум Рачев почина на 92 години
Професор Крум Рачев почина на 92 години

Професор Крум Рачев почина на 92 години

На 29 декември на 92 години е починал проф. дпн Крум Рачев – доайен на спортната наука и една от най-емблематичните личности на Национална спортна академия „Васил Левски“. Това съобщиха от ректорското ръководство на НСА, предаде 24 ЧАСА

Проф. Рачев е преподавателят с най-продължителен стаж като ръководител на катедра „Теория на физическото възпитание“ – общо 20 години за периодите 1977–1993 г. и 1994– 1999 г. Декан е на Учителски факултет и задочно обучение (1975–1979 г.), както и заместник-ректор по учебната работа 1980–1988 г. Бил е декан на факултета по физическо възпитание в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” (1998–1999 г.).

През дългогодишната си преподавателска и изследователска дейност доайенът на теорията и методиката на физическото възпитание публикува повече от 190 труда, 40 от които основно са учебници, монографии, студии и научно-методични ръководства. Повече от 25 научни статии са публикувани в чужди научни сборници и списания. Четири книги са преведени на чужди езици. Сред тях е монографията „Оптимизиране подготовката на младите спортисти” (1983), преведена и издадена през същата година в Република Гърция.

Много активна е дейността на проф. Крум Рачев в ръководството на докторанти като под неговата научна опека успешно са защитили своите докторски дисертации повече от 20 научни работници с успешно кариерно развитие и реализация в научно-методичната област на физическото възпитание и спорта в съответните висши училища и държави.

Научните му интереси са насочени главно в областта на общата теория на физическата култура и теорията и методиката на физическото възпитание и по-специално: физическата култура като обективна потребност в живота на човека, проблемът за изграждане на основите на общата теория на физическата култура, възрастовата теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка и др.

За своя дългогодишен значим научен и обществен принос проф. дпн Крум Рачев е удостояван с редица правителствени ордени, звания и медали, в т.ч. високото отличие на FIEP - орденът „FIEP SILVER CROSS of HONOR” – за особени заслуги и принос за развитието на физическото възпитание и спорта, „Заслужил деятел на физическата култура”, орден „Кирил и Методий” – І степен. Носител е на най-високото отличие на НСА – златна значка, за изключителните му постижения на учен и преподавател и за приноса му към развитието на физическото възпитание и спорта. Награждаван е в годините с почетен медал и почетен знак на Академията за научните му постижения в теорията и методиката на физическото възпитание, които се ползват със заслужено уважение сред спортните среди и научната общност в България и в чужбина.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари