Отиде си признат български учен

0
Антропологът Йордан Йорданов е удостояван с различни награди и отличия
Антропологът Йордан Йорданов е удостояван с различни награди и отличия

Почина член-кореспондент Йордан Алексиев Йорданов 

Почина член-кореспондент Йордан Алексиев Йорданов - един от най-популярните и признати български учени в областта на физическата антропология, палеоантропологията, палеопатологията, морфологията на костната система у човека, медицинската и приложната антропология. Създател е на оригинални методи за определяне на биологичната възраст на човека, за количествената оценка на проявите на асиметрията на човешкото лице и за установяването на нови зависимости между отделните лицеви размери. Това съобщи пресцентърът на Българската академия на науките (БАН), предаде БТА.

Чл.-кор. Йордан Йорданов е роден на 6 ноември 1938 г., завършва Стоматологическия факултет на ВМИ - София, със специалност по ортопедична стоматология с ортодонтия (1965 г.) и по анатомия на човека (1973 г.). През 1972 г. му е присъдена научната степен "кандидат на биологическите науки", а през 1980 г. става "доктор на медицинските науки". Редовен член е на Българската национална академия по медицина (1995 г.), представител е на България в Европейската антропологична асоциация (1990 г.), член е на Международната асоциация за идентификация (със седалище в САЩ) от 1987 г. Член-короспондент е на Българската академия на науките от 2004 г. и е дългогодишен директор на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Автор и създател е на Националния антропологичен музей и на единствената в България постоянна антропологична експозиция "Човекът в миналото". Чл.-кор. Йорданов е бил председател на Българското анатомично дружество и на Българското антропологично дружество. Автор е на 26 монографии, на 360 научни публикации и на над 70 пластични антропологични реконструкции на главата по черепа.

Пластичните реконструкции (възстановки на меките тъкани по черепа), направени от чл.-кор. Йорданов, са известни на цяла България - тракийската принцеса от Враца, ичиргубоилът Мостич от времето на Симеон Велики, цар Калоян, цар Самуил, серия дейци на Възраждането и освободителното движение, като Бачо Киро, Раковски, Каравелов, Захарий Стоянов и други.

Чл.-кор. Йорданов е удостояван с различни награди и отличия, между които са медалът "1300 години България", ададемичната награда на БАН за 2000 г., медалът "Марин Дринов" за 2003 г. и "За заслуги към БАН" (2007 г.)

С кончината на чл.-кор. Йордан Йорданов губим един всестранно надарен учен и патриот, явление за българската и световната наука, с широка култура и ерудиция, прекрасен и обичан учител, оставил след себе си достойни наследници, споделят от БАН.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари