БЮДЖЕТ 2022: Управляващите "клекнаха" пред исканията на сектори, заплашили с протести

0
Сред тях - учените от БАН и музейните работници
Сред тях - учените от БАН и музейните работници Видео: NOVA

Ревизия на държавния бюджет между първо и второ четене.

Управляващите обещаха пари на редица сектори, които заплашиха с протести. Сред тях - учените от БАН и музейните работници.

Сметката на държавата беше приета на първо четене. Заложените приходи са в размер на 57 милиарда лева, а разходите - малко над 63 милиарда. Това означава, че в бюджета се отваря дупка от близо 6 милиарда лева. Прогнозата е стоките да продължат да поскъпват. Заложената инфлация е до 5,6 процента.

Именно заради това редица сектори останаха недоволни и поискаха повече пари. Българската академия на науките обяви протестна готовност. Причината - иска малко над 20 млн. лева над миналогодишния си бюджет. Сега държавата е склонна да даде почти цялата сума, информира NOVA.

Ревизия ще има и при сметката за музейните работници. Средствата в сектора ще се увеличат с 12 милиона спрямо 2021 г. Дали ще се вдигнат заплатите на полицаите обаче все още не е ясно.

Горещият картоф между партиите в управляващата коалиция остава размерът на максималния осигурителен доход. На първо четене беше одобрен скок от 3 000 на 3 400 лева. Не всички обаче са съгласни в тези разчети.

Габриела Бонева е докторант в Института по микробиология към БАН. Въпреки тежкия научен труд, който полага, разказва, че не може да си позволи спокоен живот. „В момента получавам минимално възнаграждение. Има моменти, в които изключително много се депресирам“, обяснява тя.

Затова се налага да работи и на друго място – като преводач. „Но съм минавала и през работа и като продавач-консултант, като консултант на козметика”, допълва Габриела.

На ръба на оцеляването са и част от учените, които разработват българската ваксина срещу COVID-19. „Просто защото, ако трябва да плащащ квартира, сметки и така нататък, не трябва да се храниш“, смята Никола Ралчев от Института по микробиология към БАН.

Правителството обмисля при второто четене да увеличи парите за наука. „За БАН ще предложим 20 милиона. Заплатите на всички ще се увеличат според преценката на БАН. Но ние ще изискваме от тях качествени показатели“, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

По думите му ще бъдат увеличени и средствата за музейните работници. „Предложението ни е те да бъдат увеличени с 12 милиона“, уточни той.

Музейните работници обаче не са доволни. „Ние смятаме, че тези 25% са някакъв абсолютен минимум”, е мнението на директора на Националната галерия Ярослава Бубнова.

На протест още утре излизат и полицаите и пожарникарите. Те настояват за 20% увеличение на заплатите.

Утре започваме с Варна, в четвъртък - в Гоце Делчев, в петък - в Русе“, обясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Те поставиха въпрос за дрехи, много се увеличава сумата за дрехи”, посочи Каримански.

Едно зимно яке струваше 529 лв. при разчет на парите от 400 лв., много интересно откъде се очаква да дойдат другите пари“, попита Кузманов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари