Отиде си Огнян Жеков

4
Актьорът от Русенския театър се е преселил в небесния театър
Актьорът от Русенския театър се е преселил в небесния театър

Актьорът от Русенския театър се е преселил в небесния театър

На 72 години си е отишъл русенският актьор Огнян Жеков. Това съобщиха негови приятели. Той се е преселил в небесния театър на 22 октомври, оставяйки след себе си десетки роли на сцената на Русенския драматичен театър, пише Русе Медиа.

Огнян Жеков е роден на 4 септември 1951 г. в Русе. Средното си образование получава в СОУ „Христо Ботев“ /1967-1970/. През 1976 г. завършва Русенския университет „А. Кънчев“, специалност „Технология на машиностроенето и металите“. Изцяло се отдава на актьорското изкуство: завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1984 г. Бил е актьор в Сливенския театър /1976-1979/ и Русенския драматичен театър /1980-2009/. Изпълнявал е и редица ръководни длъжности в областта на културата: заместник – директор на Русенския драматичен театър, на Разградския драматичен театър, на Русенската опера. В периода 2009 – 2016 г. е главен специалист във Военен клуб – Русе.

Огнян Жеков се запалва по изкуството като студент, когато в университета в Русе известният актьор Константин Димчев-Диди води театралния състав, а актьорът Ангел Ангелов – пантомима. Същата година получава покана от директора на Сливенския театър Емил Кьостебеков и известния режисьор Любен Гройс да постъпи като актьор в създадения за първи път в България пантомимичен състав. Заедно с Огнян Жеков тръгва и актрисата Мария Неделчева, която е също русенка. И така, вместо като инженер, започва пътят му на актьор. Междувременно през периода 1980-1984 г. завършва специалността „Актьорско майсторство за драматичен театър“ на НАТФИЗ “Кр.Сарафов“, в класа на режисьора доц. Гертруда Луканова.

В театъра на родния си град Огнян Жеков постъпва през 1980 г. и в неговия състав, с известни кратки прекъсвания, неотменно е до 2009 г. Той става и създател на „Европейски културен център-Русе“, който организира редица конкурси, изложби, форуми и презентации, осъществени по проекти на национални и европейски програми.

Поклон пред паметта му!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    111
    Светла му памет! Беше цветен, неуморим!QQBJH
  • 8
    3
    до тъпото парче
    Какви бумери бе олигофрен? Baby boomers са децата родени в САЩ непосредствено длед втората световна. Тука да не е Америка, нещастен плазмодий.
  • 10
    2
    Ева Станева
    Бог да го прости, Оги. Бяхме съученици в едни далечни времена в ОУ "Иван Вазов". Още от тогава ни събираше в училище все нещо да репетираме... Лек и светъл да е пътят му.
  • -9
    1
    парчето
    бумърите си отиват
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари