Отиде си любимецът на поколения читатели

0
Носителят на "Гонкур" и любимец на поколения читатели - френският писател Мишел Турние, почина на 91-годишна възраст
Носителят на "Гонкур" и любимец на поколения читатели - френският писател Мишел Турние, почина на 91-годишна възраст

Носителят на "Гонкур" и любимец на поколения читатели - френският писател Мишел Турние, почина на 91-годишна възраст в дома си в Шоазел.

Турние е роден в Париж на 19 декември 1924. Разказва за ранните си години като "нещастно парижко детство", с ваканции в Германия, където родителите му правят академични проучвания. Живее през окупацията във Франция, а след войната учи право и философия и се готви за преподавателска работа. През 1949 г. се проваля на изпитите, което преживява като истинска катастрофа. После работи като журналист и преводач, предаде Стандарт.

В началото на 60-те заминава за Шоазел, изолира се и започва да работи по "Петкан или чистилището на Пасифика", публикуван през 1967 г. Новият прочит на мита за Робинзон Крузо е продаден в 7-милионен тираж и е преведен на 35 езика, включително на български.

През 1970 вторият му роман, "Горски цар", който разказва за нацистка Европа му носи наградата "Гонкур". Третата му книга "Метеоритите" изследва темата за близначеството и е написан след години проучвания по цял свят.

"Идеята ми за рая - като умра ще гледам пред себе си цялата панорама на моя живот, с всички детайли. Ще бъда свободен да се върна в който си пожелая и да го преживея отново", е една от най-известните сентенции на Турние.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари