Отхвърлиха иска за 62 милиона лева срещу Виктор Епщайн

0
Делото на КПКОНПИ срещу русенския предприемач изглежда ще завърши безславно
Делото на КПКОНПИ срещу русенския предприемач изглежда ще завърши безславно Снимка: Архив

Делото на КПКОНПИ срещу русенския предприемач изглежда ще завърши безславно

12-годишното дело, което Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) води срещу скандално известния русенски предприемач Виктор Епщайн, изглежда ще завърши безславно. След множество заседания, назначени експертизи и доклади от вещи лица, състав на Софийски градски съд е излязъл с решение, че за конфискуване на имуществото на Епщайн на стойност над 60 милиона лева няма законни основания. Основният аргумент на магистратите е, че няма доказателства тази собственост да е придобита от престъпната дейност, за която бизнесменът е осъден. пише вестник Утро.

Сагата започна през февруари 2010 г., когато КПКОНПИ съобщи, че внася в Русенския окръжен съд най-големия си иск до него момент за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Това имущество на Виктор Епщайн тогава бе оценено на 61 848 397 лв., които за следващите 13 години вероятно са се увеличили значително. Това стана година след като Епщайн бе осъден за участие в престъпна група. През юни 2009 година Виктор Епщайн, Николай Станчев и Тодор Тодоров бяха задържани зрелищно и обвинени, че са поискали от местния бизнесмен Пламен Илиев 30 000 лева рушвет, за да подкрепят искането му за право на строеж в бившето кино „Здравец“. Човекът обаче се оплакал. Станчев и Тодоров бяха задържани при предаването на част от поисканите пачки, а Епщайн бе изкаран направо от сесията на общинския съвет.

Впоследствие и тримата получиха условни наказания, глоба в полза на държавата, плюс временна забрана да заемат длъжности в местната власт. Всъщност Епщайн влезе в затвора, но по друга присъда - заради зверска катастрофа край Провадия, при която загинаха двама души.

Впоследствие строителният предприемач получи и друго обвинение - през 2018 г. той и счетоводителката му получиха на първа инстанция 1 година условно с тригодишен изпитателен срок, тъй като са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения за близо 2,8 млн. лева. Точно преди старта на делото Виктор Епщайн успя да внесе в хазната дължимата сума и се опита да сключи споразумение с прокуратурата, но сделката не бе одобрена от съда и производството срещу него продължи. Делото стигна до Апелативен съд във Велико Търново, който върна делото в Русе за повторно разглеждане.

За настоящото производство по искане КПКОНПИ обаче меродавна е само присъдата на Епщайн за участие в престъпна група. Според закона имущество може да бъде конфискувано, когато е придобито от установената, конкретна, престъпна дейност. Съдът не може да отнема имущество, придобито от друга престъпна дейност, нито придобитото от друга незаконна дейност имущество, включително и такова с неустановен произход. А Епщайн е бил осъден само за получаването на два подкупа на стойност 11 000 лева. По делото не е установено наличието на връзка между конкретната престъпна дейност, за която той е осъден, и придобиването на имуществото, което се иска да бъде отнето в полза на държавата. Затова Софийски градски съд отхвърля иска.

Решението може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Димитров
    Просто един обикновен крадлив и мазен евреин !
  • 8
    6
    daskal
    Посочете ми едно дело срещу мошеници като Епщайн, което е завършило "славно"!
  • 7
    5
    мм
    Жертва стана на лакомията си изнудвайки човек който не е случаен като него и човека му разказа играта ,когато въпросният човек правеше бизнес и какво ли не с отговорни другари в София еврейчето зареждаше магазинчето с жигула комби
  • 11
    4
    Факт
    Не че не беше нечии перач на средства, но определено е една от първите жертви на герберастко-депесарската шайка, за превземане на бизнес. Явно нещо им се е опълчил. Чу се че са го весили от мост.
  • 16
    3
    гост1
    построил 5 блока и спечелил 60 милиона или от магазини глупости пълни парите са дадени от другаде дали Шалом или ….
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари