Отбелязваме 141 години от основаването на Морското училище в Русе

2

По случай навършването на 141 години от основаването на Морското училище в Русе зам.-кметът Димитър Недев положи цветя пред паметната плоча на създателя му и пръв командващ Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич.

В отбелязването на годишнината днес се включиха и представители на българските военноморски сили.

Морското училище е формирано към Дунавската флотилия в Русе на 9 януари 1881 г. и се приема за предшественик на днешното Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. В него постъпвали младежи от 14 до 18 годишна възраст, за да ги „подготвят за машинисти и други мастерства“.

От 1892 г в него се подготвят боцмани, кърмчии, артилеристи, миньори и машинисти, а през следващата година се формира и първият „Временен курс по военноморски науки“ за подготовка на строеви офицери.

През 1900 година машинното училище се предислоцира във Варна под името „Машинно училище при флота“ и се придава към „Морската част“, а частта, останала в Русе, е преобразувана в „Минно-огнярно училище“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари