От Русе до Видин за 6 часа с корабчета Метеор

51
Спомен за бързи кораби и шеметни пътешествия
Спомен за бързи кораби и шеметни пътешествия

Спомен за бързи кораби и шеметни пътешествия

Представете си – шестте часа между Видин и Русе се стопяват под вас, докато се носите по Дунав с 65 км/ч. Вятърът е във вашите коси, а гледката се мени като калейдоскоп. Това не е фантазия, а реалност, преживяна от мнозина през 60-те и 80-те години на миналия век.

През 1962 г. по Дунав се появяват "Ракетите" – бързи кораби на подводни криле, наети от Съветския съюз. Те съкращават пътуването между крайдунавските градове до шест часа, истински пробив за онова време.

Скоро България закупува собствени "Ракети", а по-късно и по-големите и бързи "Метеори". Тези кораби, символ на модерен транспорт, превозват хиляди пътници, превръщайки Дунав в оживена пътна артерия.

Но след 1989 г. идва краят на тази ера. Пътническите линии са закрити, а корабите – нарязани за скрап. Днес само споменът за "Ракетите" и "Метеорите" ни връща към онова време на бързина, романтика и приключения по Дунав.

Споменът за "Ракетите" и "Метеорите" ще остане жив в сърцата на всички, които са изпитали тръпката от пътуване с тях. Те са символ на една епоха, в която Дунав беше не просто река, а път към нови хоризонти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    32
    Аре стига глупости
    От десетилетия нито един предприемач не е вложил пари в реставрацията или закупуване на подобно корабче. Даже за атракция. Явно не излизат сметките. Някога си е било някога - държавата плащаше, сега е друго.
  • 8
    31
    "Нещастниците"
    Точно Метеори и Ракети се наричаха. Всичките ми детски спомени са свързани с тях, защото баща ми и майка ми бяха години наред част от екипажът им. Комети се наричаха подобни плавателни съдове по Черноморието.
  • -4
    30
    Уча се
    Комети им викахме, нещастници...! Като не знаете нещо,питайте...!
  • 1
    29
    Моа ли да питам
    До 27:Не Моа повервам,че си направи труда да се изходиш.Не знам с какви цифри ти започва ЕГН-то,но добронамерено ще поясня.В ония години бай Юмер и родителите ми са били набори.Мислиш ли,че простата мед.сестра и електротехника не са плащали данъци?Тютюнопроизводството беше един от най-печелившите отрасли.Колко е давал Бея на бай Юмер е друг въпрос.П.С.Някой ти пали фитила,но ти не го осъзнаваш.Извинявай за израза,но кълвеш на празна кукичка
  • 5
    28
    Дани
    Страхотна инициатива!!! Доколкото знам е имало и по рано ((още 50те години) както и 70те защото моята баба е пътувала като ученичка с кораб до Видин (и то учебна програма)!!Ами да ____и със самолет до София е пътувала през 80те г.Май доста развита страна сме били!!!!И въздуха затова е бил по чист, защото се е ползвал обществен транспорт,а сега всички са автомобили!!! Затова загива и жп транспорта и автобусния!! Бързо, лесно и екологично би било!! Вместо 300души с 300автомобила всички в едно превозно средство!!!!Но съм песимист защото няма да има кой да ги ползва!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари