От РИОСВ Русе изкусно се опитват да ни изкарат балъци

4
РИОСВ Русе откри "топлата вода", "Монтюпе" бил замърсявал въздуха...
РИОСВ Русе откри "топлата вода", "Монтюпе" бил замърсявал въздуха... Снимка: Фронтално

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе откри „топлата вода“.

Източникът на задушливите миризми на изгорял бакелит, които тормозят вечерите, нощите и сутрините на русенци, бил френският завод „Монтюпе“, съобщава Фронтално.

Екоинспекцията се закани да наложи сурови санкции – 500 000 лева глоба, както и блокиране на всичките 108 вентилационни клапи. От тях излизали „неорганизирано“ /разбирай – не от комините/ газовете, а вятърът ги носел към града.

Самата РИОСВ съобщи, че блокирането на вентилационните съоръжения било извършено в понеделник. Хубаво, но снощи Русе стана свидетел на най-силното обгазяване от месеци насам – вонята на изгорял бакелит стигна даже до „неприкосновените“ жилищни блокове на „Дружбите“. Ако отворите на „Монтюпе“ наистина са блокирани, то тогава кой обгази Русе снощи?

Въобще, РИОСВ се опитва да повтори сценария от миналата година. С цел да се тушира общественото напрежение и да се притъпят готвените граждански протести, се имитира дейност, прави се пореден жалък опит с помощта на послушните медии да се манипулират изнервените граждани. Преди година от екоинспекцията затвориха принудително една от производствените линии на завода на „Монтюпе“. Върховният административен съд обаче отмени тази санкция и затворената линия заработи отново. Нямаме основание да не считаме, че този плосък сценарий ще се повтори и сега.

Вместо да сочи с пръст завода и да насъсква гражданите срещу „Монтюпе“, редно е, РИОСВ да посочи самата себе си и да поиска публично извинение. Оставките на цялото ръководство на русенската екоинспекция са абсолютния минимум. Тези хора са идиоти или изкусно се опитват да ни изкарат балъци. Само 24 часа по-рано един чичко от РИОСВ се чудеше и маеше пред телевизионната камера, защо според данните на стационарните лаборатории всичко е наред и няма превишения на пределно допустимите концентрации, а десетки граждани продължават на звънят на „зеления телефон“.

Трябва ли да припомняме „знаменития“ доклад на РИОСВ за качеството на въздуха в периода октомври 2015 – юли 2016 г. В него се твърдеше, че оплакванията на гражданите за неприятни миризми съвпадали с наземните пръскания против комари и че нямало нищо страшно…?! И още, че всички твърдения за обгазяване на въздуха на Русе били чиста проба манипулация и се спекулирало с чувствата на гражданите…

Днес същата тази екоинспекция вече е „хванала“ извършителя, наложила е санкциите и признава за някакви въглеводороди, съдържащи феноли, формалдехиди, бензени…

Оставка, госпожо инж. Лилия Атанасова. Оставка на Вас и на всичките Ви подчинени в тази смешна институция. Провалихте се с гръм и трясък в главната Ви задача – да гарантирате качеството на въздуха на русенци. С овчото си дебелоочие допуснахте и продължавате да допускате жителите на Русе да бъдат тровени ежедневно.

Нужно е ясно и дебело да се подчертае, че всички улики срещу завода „Монтюпе“ са косвени.

Още през 2014 г. от медията „ФРОНТАЛНО“ разкриха, че липсва акредитирана мобилна лаборатория, която да направи измервания на място и данните от тях да бъдат използвани срещу нарушителя в съда. Мина цяла година преди някой официално да потвърди изнесеното от нашия сайт. Всички тези „пуканки“, за това как служителите на РИОСВ ползвали носовете си като газ анализатори и за това как с термокамера на „Гранична полиция“ наблюдавали пушеците, са приказки за наивници. Прав е някой си Стефан Делае, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, който твърди по повод последните „действия“ на РИОСВ следното:

"Този уикенд, РИОСВ Русе отново отправи атаки срещу „Монтюпе“ ЕООД. Използвайки медиите за комуникация с френския инвеститор, тази неделя РИОСВ Русе обяви пресконференция и очаквани санкции срещу „Монтюпе“ ЕООД, без да е осведомила оператора за причината и без да извърши замервания и да предостави доказателства.

Миналата седмица служители на РИОСВ Русе са посетили завода на „Монтюпе“ ЕООД, без да извършат замервания и без да предоставят протокол от посещението. „Монтюпе“ ЕООД не разполага с никакво доказателство, подкрепено с данни и официална кореспонденция.
Вместо да търси истинските нарушители, и без да е провела измервания на каквото е да било, РИОСВ Русе отново използва населението на града чрез гръмки обявления, за да служи на други интереси!

Стефан Делае
председател на УС на Френско-българската търговска и индустриална камара

Наистина, РИОСВ не разполага с нищо и никакви замервания на въздуха на територията на завода не са направени. Няма да сбъркаме, ако предположим, че всички тези наложени „санкции“ ще паднат в съда. Остава тежкото съмнение, че всичко това се прави нарочно, за да се замаже общественото недоволство. Видите ли, ние ги наказваме – те отменят санкциите…

В цялата ситуация, също както и преди година, кметът на Русе Пламен Стоилов се опитва да се изкара борец за чист въздух. Няма лошо.

Но Община Русе има също немалка вина за създалата се ситуация. Ще спестим нападките, че общинарите лижат да не казвам какво на „инвеститорите“… Местната власт също има право на инициатива в името да се гарантира чистия въздух на гражданите. Нека кметът да влезе в сайта air.burgas.bg и да разгледа внимателно какво са направили от Общината в Бургас. Всичко е толкова ясно обяснено и резултатите са наистина видими.

Искането за закупуването на модерна мобилна лаборатория е едно от главните искания на насрочения за днес протест. Примерът в Бургас наистина е показателен. През 2011 г. общината там закупува такава модерна мобилна станция, използвайки европейско финансиране. Цената на проекта е 377 230 евро. От тях участието на Община Бургас е само 56 584 евро, а останалите 320 646 евро са получени по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Докато в Русе кметът издава заповеди, РИОСВ налага санкции, които съдът отменя поради лисва на доказателства, в Бургас местната власт гарантира качеството на въздуха на своите граждани и им предоставя данните в реално време чрез специален уебсайт и чрез табло, поставено в центъра на града. Мобилната станция разполага с измервателни уреди, в съответствие с всички директиви на ЕС и следи показателите за серен диоксид, азотни оксиди, озон, сяроводород, фини прахови частици РМ10, фини прахови частици РМ2.5, бензен и стирен.

И ако Община Русе приеме бургаския модел и се наеме да го приложи, то вероятно ще минат месеци преди една такава мобилна лаборатория да тръгне из русенските заводи…

Какво да правят русенци през това време? Как да бъдат спрени обгазяванията? Протести, и то по-продължителни и по-радикални, законова форма на гражданско неподчинение – какво друго? Първият протест от година насам е днес от 17:30 часа пред сградата на Общината в Русе.

Източник: Фронтално
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари