Отворено писмо за отровения въздух в Русе

5
Затегнете примката около замърсителите! Спасете Русе!
Затегнете примката около замърсителите! Спасете Русе!

Група русенци се обръщат към Окръжна Прокуратура, кметът на Русе и Постоянната комисия по земеделие и екология относно наболелия проблем с въздуха в Русе в отворено писмо.

Поместваме текста на обръщението без редакторска намеса:

"До

Окръжна Прокуратура

гр.Русе

До

Пламен Стоилов,

Кмет на гр.Русе

До

Дауд Ибрям- Председател на

Постоянна комисия по земеделие и екология

До

Членовете на Постоянната комисия по екология:

Евгени Игнатов

Владислав Атанасов

Димитър Кънчев

Проф. Никола Михайлов

Ивета Георгиева

Владо Владов

Стоян Янев

Веселко Цветков

Дами и господа!

Днес, само ден след протеста, на който приехме Петиция до Президента Радев и беше широко коментирана в медиите, а може би и в отговор на това, град Русе е отново обгазен.

Отровен мирис на бакелит се носи над  кварталите Здравец-изток и Възраждане и Чародейка.

С това обръщение искаме да  ви призовем, да си припомните декларациите от 2016 година и да преминете към реализацията им.

Настояваме Постоянната комисия по земеделие и екология към Общинския съвет на Русе да се събере и да обсъди многобройните оплаквания на граждани за мръсния въздух, постъпили в Община Русе през последните години. На основание на правомощията на Общинския съвет за „определяне изисквания за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от екологичните, историческите, социалните и другите особености на населените места, както и от състоянието на инженерната и социалната инфраструктура“, Комисията да подготви проект на решение на Общинския съвет за затварянето на производството на завод „Монтюпе“ до изпълнение на програмата му за безопасна работа."

На това основание настояваме кметът да изпълни обещанието си и поетия ангажимент към русенци през септември 2016 година, и френския завод Монтюпе да бъде затворен до изпълнение на програмата му за безопасна работа.

Настояваме работещите в завода да бъдат обезщетени за този период от принудителен престой.

Настояваме на работниците междувременно да им бъдат направени пълни медицински изследвания и при наличие на здравословни проблеми, причинени от спецификата на работата им, лечението  да се поеме от работодателя.

Настояваме Прокуратурата, която се сезира през септември 2016 година да приключи разследването си в рамките на седмица и да  потърси съдебна отговорност от  лицата, причинили с  бездействието си геноцида над града.

Индустрията не може да се развива за сметка на околната среда и демографския потенциал... Това е малоумие близко да самоубийството! Проумейте го, Силни Хора на Деня! Не ни погубвайте като нация! Интересът на гражданите трябва да е над корпоротивния интерес! Само така ще има и за децата ви какво да "усвояват''! Никой не може да заграби достатъчно в реално време! Никога няма да ви стига! Не се примирявайте!! Затегнете примката около замърсителите! Спасете Русе!

Ако нямате политическа и човешка  сила да го изпълните,  настояваме да преосмислите  възможностите си и да подадете оставка за несправяне със ситуацията, наречена “подсигуряване на чист, неотровен въздух” за русенци!

Дами и господа! Ние искаме да живеем!

Искаме децата ни да живеят и отглеждат своите деца в Русе!

Не ни убивайте бавно и ежедневно!"

09.09.2017г.

ФБ групи “За чисти въздух и вода”

“Обществен съвет”

“Русенци”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари