От лютите чушки не само се отслабва...

1
Доста хора не сядат на масата без люти чушки, но едва ли всички са наясно колко полезни са те!
Доста хора не сядат на масата без люти чушки, но едва ли всички са наясно колко полезни са те!

Доста хора не сядат на масата без люти чушки, но едва ли всички са наясно, че освен че си доставят удоволствието да погъделичкат небцето си с парещия вкус, всъщност се грижат доста добре за тялото си.

Чушките от сорта “Чили” съдържат впечатляващо количество полезни вещества. Витамините А, В1, В2, В6, С и Е са само част от тях. Към тях се добавят желязо, калий, калций, магнезий, манган и фосфор. Оказва се, че витамин С от три малки люти чушлета се равнява на същия в цял килограм лимони.

Най-ценното в тях обаче е капсаицинът, който е фенолно съединение, спомагащо за изгарянето на калориите. Той ускорява метаболизма, потиска апетита и предотвратява формирането на нови мастни клетки. Предизвиква интензивното отделяне на стомашен сок, което влияе добре на храносмилането. Лютото съединение стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, а те от своя страна допринасят за изгарянето на натрупаните в организма мазнини.

Твърди се, че хората, консумиращи редовно люти подправки, в това число и червените чушки, заспиват бързо и отпочиват по-добре по време на нощния си сън. Те са по-енергични през деня и се радват на отличен тонус. А това, както е добре известно, е една от най-важните предпоставки за поддържане на стройна фигура. Когато имаме сили, се движим повече и си гарантираме поддържане на нормални килограми.

Хапвайки лютива пиперка, се изгарят нервните окончания на езика и така се изпращат фалшиви сигнали за болка към мозъка, който реагира мигновено, произвеждайки ендорфини. Наричат ги хормони на щастието и се увеличават също при яденето на шоколад. Те подобряват значително настроението и са важна част в борбата с ежедневния стрес.

Друго много важно действие на капсаицинът е, че притежава способността да унищожава раковите клетки. Той има и способността да намалява болката. Неприятните усещания от артрит например при много хора изчезват само след 1-2 седмици прием на извлека от люти червени чушки. Препоръчва се още за остеоартрит, ревматоиден артрит и диабетна невропатия. Открай време се прибягва до него

за облекчаване на мускулни болки, при натоварване, болки в ставите и нервите. Затова е ценна съставка в множество мазила и гелове, които се използват заради сгряващото им и противовъзпалително действие. Добавят го и в препарати за овладяване на псориазис и при мигрена.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че лютата чушка може да се използва като универсално лекарство. Дамите със сигурност ще останат доволни от още едно нейно свойство. Освен че бори излишните килограми, изглажда целулита и пази от повторно натрупване на мазнини, капсаицинът смъква и годинките. Всъщност намалява действието на свободните радикали и предпазва кожата от стареене. Затова не се учудвайте, ако го срещнете дори в кремове за лице.

Още едно от многобройните му полезни свойства е добавянето му към терапии срещу проблеми със сърцето и съдовете.

Мъжете от своя страна могат да го приемат като афродизиак. Лютите чушки се препоръчват като мощно противовъзпалително средство, така че дори когато имате стомашно-чревно разстройство и сте минали на строга хранителна диета, спокойно можете да хапнете някое и друго чушле, за да се справите с вирусната инфекция.

Приемът на това вещество, без значение дали е извлек, чрез чили, стрито на прах или е прясна чушка, помага за по-бързото и лесно отделяне на нежелани секрети. В този смисъл добре е да се консумира от хора с астма, хроничен бронхит, синузит и други заболявания на дихателните пътища.

Доста нестандартна, но ефективна е употребата на люти чушки срещу косопад. Те обаче влияят добре, ако оплешивяването не е по наследство, а е в резултат на стрес и преумора.

Със съвсем елементарни грижи може да успеете да върнете гъстотата на косата си, без да се налага да прибягвате до сложни за изпълнение маски или скъпи мазила. Достатъчно е само периодично след баня, докато скалпът ви още е затоплен, да втривате в кожата на главата си вътрешната част на люта чушка. Усещането не е много приятно и е възможно да почувствате парене, но след кратко време то ще отшуми.

Благотворното действие се дължи на факта, че лютата чушка загравя допълнително скалпа и така подобрява кръвоснабдяването, което от своя страна помага за растежа на здрава и гъста коса.

Източник: vNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари