От Лазаровден до Томина неделя не се правят панахиди

2
На тези дни свещениците записват само заупокойни литургии, в които споменават името на починалите
На тези дни свещениците записват само заупокойни литургии, в които споменават името на починалите

"От Лазаровден до Томина неделя не се правят помени за починали според разпоредбата на Българската православна църква." 

Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Емилиян от храм „Свети Николай Чудотворец“ в Бургас. „Можем да запалим свещ и да се молим за тях в молитвите си“, каза още отец Емилиян и обясни, че на тези дни свещениците записват заупокойни литургии, както и споменават починалите по време на Литургията, но не се правят панихиди.

„Не се слагат трапези, всичко се отдава само в почит на Иисус Христос. Но в тази забрана не влиза 40-ят ден от смъртта на покойника, защото тогава не се извършва спомен от смъртта“, заяви отецът.

Според него 40-ят ден е толкова важен, колкото и самото опело и погребение на човека. „Защото според църковното учение на 40-я ден душата се явява на частен съд пред Бога“, добави отец Емилиян и обясни, че в този ден тя има нужда от молитва, да се молят повече хора за нея, Бог да прости греховете на покойника и той да бъде спасен с душата и тялото си в Рая.

И тъй като душата след смъртта не може да се покайва и разкайва за своите грехове, а човек приживе, ако не се е разкайвал, не се изповядал пред свещеник и не се причастявал, той умира със своите грехове“, каза още отецът. Той добави, че Бог дава достатъчно време на всеки един човек да се покае и да отмине във вечността без грехове, защото смъртта е вратата за вечния живот.

Всички ние трябва да се молим за покойниците си всеки един момент, защото те нямат възможност повече да се покайват и имат нужда от нашите молитви за техните грехове. Затова 40-ят ден не се отменя, не влиза в тази забрана. Тогава песнопенията не са заупокойни, а са възкресни. За 40-я ден се прави само панихида, но без софри“, допълни отец Емилиян.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари