Микс от наркотици уби 10 души във Варна за седмица

1
10 души са починали след употреба на хероин, към който е бил добавен стократно по-мощния синтетичен фентанил
10 души са починали след употреба на хероин, към който е бил добавен стократно по-мощния синтетичен фентанил Снимка: МВР

10 души са починали след употреба на хероин, към който е бил добавен стократно по-мощния синтетичен фентанил

Само за седмица 10 души са починали във Варна след употреба на хероин, към който е бил добавен стократно по-мощния синтетичен фентанил. Данните са неофициални и бяха съобщени от два независими центъра за лечение на зависимости - "Само днес" и "Промяната е живот", предаде "Дневник". През миналата седмица в града бяха задържани и две жени, разпространяващи още по-силен и смъртоносен аналог на фентанила - алфа-метилфентанил.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, синтезирано на базата на морфина. Неговият аналог - алфа метилфентанил, който се приема на тъмно чрез вдишване през носа и предизвиква силни халюцинации, е пет хиляди пъти по-мощен от метадона напр. По тази причина свръхдозирането му също е твърде често. Двете субстанции преди няколко години хвърлиха в паника Северна Америка, а няколко десетки души умряха в съня си след употребата им в средиземноморските курорти на Испания. Сега фентанилът и алфа метилфентанил вече са проблем и в България.

Какво (не) се знае за случаите

Информацията за десетте смъртни случая през изминалата седмица във Варна не беше нито потвърдена, нито отречена от Областната дирекция на полицията в града. От отговори на изпратени въпроси на "Дневник" в понеделник (17 юли) се разбра само, че сигнали за появата на фентанил на наркопазара във Варна има от преди около два месеца и че полицията не разполага с данни за броя на починалите от свръхдоза. Засега няма данни колко от случаите са докладвани в полицията, къде и как е настъпила смъртта и очаква ли се информация от извършени аутопсии.

От полицията посъветваха въпросите по темата да бъдат отправени към клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница. Проверка на "Дневник" показа обаче, че там статистика има само за миналата година и то единствено за жертвите на хероин, починали в самата болница. По-голямата част от другите нямат шанса да стигнат до там, казаха запознати с проблема. Така единственият източник на информация за броя на жертвите на фентанила в момента остава общността на наркозависимите, с която поддържат контакт двата центъра за лечение на зависимости във Варна.

"Смъртните случаи от предозиране на хероин, най-вероятно примесен с фентанил, в болниците са малко, защото в смъртния акт никога не пише "починал от свръхдоза", казва Филип Димов, ръководител на центъра "Промяната е живот". Там е отбелязано "цироза", "сърдечен арест" или нещо друго, което действително е причинено от наркотична интоксикация. По тази причина изготвянето на реална картина за това, което се случва в момента у нас е много трудно, обяснява той.

Смъртта на толкова много хора за толкова кратко време във Варна вече говори за проблем, твърди и Павел Павлов, управител на център "Само днес". Според него става въпрос за вълна, която тепърва трябва да бъде овладявана.

А Димов цитира хора, ползващи услугите на центъра работа със зависимости, който от години твърдели, че хероинът във Варна е с много ниско качество. Това вероятно е станало причина за добавянето на фентанил, за да се подобри качеството му. "Имал съм случай, в който опиатно зависим дойде в центъра, за да поиска да го приемем за месец - два, докато качеството на хероина се подобри, разказва той. В противен случай беше принуден да приема много по-високи дози, което прави и риска от летален изход много по-висок".

Според специалисти от клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница, минимално количество фентанил или алфа метилфентанил, добавено към хероина, може да предизвика смърт само в рамките на няколко минути тъй като блокира центъра на дишането в мозъка. Смесването на двете наркотични вещества прави обичайната индивидуалната доза на зависимите няколко десетки и дори стотици пъти по-силна от обикновено и в крайна сметка смъртоносна.

Какво се знае за разпространението на фентанил във Варна

В отговор на отправени въпроси от Областната дирекция на полицията във Варна казаха, че появата на двете вещества на пазара на наркотици в България била сравнително ново явление и по тази причина не разполагали с данни дали тяхното разпространение в страната тръгва именно от Варна.

"По данни на Американската агенция за борба с наркотиците от близо 5 години с фентанил са буквално залети САЩ , Канада и голяма част от европейските страни. Сега явно той навлиза и в България", казва проф. д-р Снежана Златева, която ръководи клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница.

"Той е много по-евтин, тъй като е синтетичен. Фентанилът действа на опиатните рецептори като хероина, но с много по-висок риск от предозиране. Смъртта при употребата му настъпва, тъй като наркозависимите не знаят какво количество от него вземат, примесен с хероина", допълни Златева.

Най-често фентанилът се влага в смеси, в които има и стимуланти - т.нар. "кристали" или "парти дрога". Добавката е в изключително минимални количества - няколко прашинки, които са достатъчни за постигането на търсения ефект, обясниха за "Дневник от Военноморската болница във Варна.

В случаите на интоксикация с фентанил се прилага налоксон - ефикасен антидот, който се използва и при приемане на свръхдоза хероин. Действието му се дължи на блокирането на опиоидните рецептори. Много често обаче смъртта от задушаване настъпва толкова бързо, че няма време за реакция, каза още Снежана Златева.

Статистически данни на отделението по токсикология варненската Военноморска болница сочат, че след приемане на свръхдоза хероин през миналата година там са постъпили 68 души и още 54 други с тежки интоксикации, вследствие злоупотреба с други наркотични вещество. През 2019 - 2020 г. е бил отбелязан лек спад в употребата на хероин, но сега консумацията отново тръгнала нагоре, а с това и случаите на предозиране.

Какъв е обемът на употребата на фентанил у нас в момента не може да се каже, тъй като, както в полицейската, така и в медицинската статистики, попадат само случаите на пациенти, приели свръхдоза.

В редица западноевропейски страни, за да се получи реална картина за обемите на употреба на даден наркотик се правят анализи на водни проби от градските канализации, каза още Снежана Златева. В други случаи се събират спринцовки, изхвърлени с битовата смет. У нас не се прилага нито една от двете практики.

"Дневник" изпрати въпроси и до общинския пресцентър във Варна за информацията, с която той разполага, за разпространението на фентанил във Варна? Отговорите трябваше да потвърдят и броят на смъртните случаи във Варна за последните два месеца, причинени от приемането на свръхдоза хероин или друго наркотично вещество? Последният от изпратените въпроси беше за действията, които е предприела Дирекция "Превенции" в Община Варна във връзка с информацията за нараснало разпространение на фентанил в града и увеличаващите се смъртни случаи, свързани с това? До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

"Руска рулетка"

Според Сирма Георгиева, психотерапевт в сферата на зависимостите, хероиново зависимите хора живеят по около 20-30 години, през които употребяват наркотици. Те добре познават реакциите на организма си, знаят как да поддържат състоянието си така, че да могат да работят и да изпълняват ежедневните си ангажименти. Но примесът на фентанил в хероина прави приемането на "коктейла" игра на руска рулетка.

"Преди 20 години, когато в България се продаваше основно хероин, кокаин и трева, от свръхдоза хероин умираха предимно хора пожелали да се самоубият, новаци в употребата на твърди наркотици или такива, които преминаваха от пушене на хероин към венозната му употреба, казва Георгиева. В момента наркозависимите умират от отравяне с фентинил, а не от свръхдоза".

В понеделник (17 юли), от Апелативния съд във Варна съобщиха, че са потвърдили оставането в ареста на двете жени, заловени докато продават наркотици в края на миналата седмица. Те бяха засечени непосредствено след сделка с наркотични вещества в района на едно от големите училища в града. От жилищата на двете бяха намерени и иззети около 200 гр. хероин, 1000 мл. метадон.

През 2002 г. специалните части на ФСБ (руските тайни служби) използваха газ на базата на производни на фентанил (вероятно карфентанил) в театралния център на Дубровка, когато чеченски терористи взеха за заложници цзялата публика на мюзикъла "Норд ост". От тогава фентанилът е известен и като "тайното оръжие на Путин".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ГДБОП да се сезират
    И да приключат всички тимаджийски операции на територията на Варна. Аман от мутренски, русофилски копелета. Дилърите направо им отсичайте ръцете, пък босовете ги хвърлете да ги линчуват. Скапана сган отрепана. Ще мрат гопници тая година, за да има справедливост
  • 5
    1
    Dghjkoj
    Да мрат, изверги!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари