От кои естествени водоизточници е безопасно да пие кучето ни

1
Не е добра идея да позволявате на четириногото нито да пие, нито да се къпе в застояла вода
Не е добра идея да позволявате на четириногото нито да пие, нито да се къпе в застояла вода

Лятото е в разгара си, а това значи, че прекарваме много дълги, горещи дни навън в компанията на домашния си любимец.

И това действително е чудесно! За да е гарантирано доброто прекарване обаче, важно е да сте сигурни, че косматият ви другар е добре хидратиран през цялото време, пише  Glasnews.bg

Ето няколко полезни съвета от Dogsandcats.bg.

По време на излет извън града или поход в планината обичайно се разхождаме около различни естествени водоизточници като езера или реки, а както добре знаем едва ли има куче, което да не е любопитно да си пийне от сладката вода, изпречила се на пътя му.

Вероятно сте чували, че има различни проблеми, свързани с качеството на водата, които може би я правят недотам безопасна за домашния ви любимец. И може би се чудите – дали тези факти следва да ви притесняват или можете спокойно да оставите домашния любимец да утоли жаждата си?

Опасностите, свързани с естествените водоеми

Когато решавате дали да оставите кучето си да пие вода от естествен водоизточник, трябва да сте предварително запознати с възможните опасности, свързани с това. Например, застоялата топла вода е място, в което успешно процъфтяват амеби, както и други различни бактерии, които могат да заразят и домашния си любимец. За това не е добра идея да позволявате на четириногото нито да пие, нито да се къпе в застояла вода.

Друг проблем са синьо-зелените водорасли, които се размножават в някои естествени водоизточници. Те са токсични за кучетата и могат дори да доведат до фатален край. На някои места има предупредителни табели относно наличие на синьо-зелени водорасли, разположени пред обществени езера и резервоари – ако ги забележите, обърнете им внимание и се съобразете с тях.

Проблемът със солената вода

Ако кучето ви обича да се къпе в морето (или океана, в зависимост от това къде живеете), то със сигурност ще погълне малки количества солена вода. Ако тя е в малки количества, то няма от какво да се притеснявате. Твърде много солена вода обаче, може да доведе до някои усложнения, да причини диария, повръщане или най-малкото – да дехидратира животното. За това – ако видите, че косматият ви другар набляга на пиенето на вода, докато плува, незабавно го изведете на брега.

Филтрирайте прясната вода

Да речем, че сте заедно с кучето си на поход и нямате възможност да носите големи количества вода и за двама ви. Вместо да се обременявате с излишен багаж, планирайте разходката си така, че да спрете около естествени водоизточници, чиято вода можете да филтрирате. Можете да направите това, като използвате система за филтриране на водата, която да вземете със себе си.

За какви признаци да следите

Ако домашният ви любимец е пил замърсена вода от река или езеро, тогава ще разберете, че се чувства зле по някои видими признаци като повръщане или диария. В случай, че неразположението не изчезне в рамките на деня, позвънете на ветеринарния си лекар или посетете първата клиника в близост.

Добрата новина е, че повечето от заболяванията, които питомецът ви може да си докара след пиене на замърсена или застояла вода, са лечими, стига животното да няма компрометирана имунна система. Най-вероятно специалистът ще изпише лекарства, а вие ще трябва да поставите любимеца си на лека диета, включваща главно варено пиле и бял ориз – в продължение на няколко дни.

При поглъщане на по-големи количества солена вода, ветеринарният ви лекар ще предприеме действия, за да намали нивата на натрий в организма на животното.

Подхождайте разумно и отговорно

Ако сте на къмпинг в чужбина или на ново място, например, проверете местните новини, за да видите дали няма наскоро публикувани новини за инциденти с болни хора или кучета. Консултирайте се и с други собственици на домашни любимци, които срещнете, относно това къде водят питомците си и дали е имало проблеми с водата. Бъдете информирани, проучвайте и бъдете подготвени, за да си осигурите спокойствието от доброто прекарване, като същевременно се погрижите за безопасността на косматия си другар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари