От 1 декември ще има нови правила за пристигащите от червена зона

1
Разрешават извънкласните занимания и индивидуалните консултации за учениците
Разрешават извънкласните занимания и индивидуалните консултации за учениците

Всички българи, които пристигат от Южна Африка, ще се изолират в задължителна карантина

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ще даде пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната. В сряда правителството удължи извънредната обстановка до края на март 2022 г.

Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона - една много добра новина за всички нас, обяви министър Кацаров в началото на брифинга. Не сме в плато, кривата спада много рязко, коментира неговият съветник проф. Мира Кожухарова по повод различни интерпретации на данните. Заразените намаляват, а с това намаляват и хоспитализациите, отчете тя. По време на цялото разпространение на вълната броят на хората в болница не достигна дори 9000, а планът ни беше разчетен за 10 000, коментира проф. Кожухарова, предава вестник Сега.

"Смъртните случаи също намаляват, но броят им е висок. Това е свързано с редица особености на нашето битие, най-вече поради отказа от ваксинация", допълни Кожухарова. Макар и бавно, броят на ваксинираните все пак се увеличава, посочи тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на ваксинация у нас вече са ваксинирани.

Пречупихме вълната благодарение на нашите сънародници, които спазват зеления сертификат, както и на лекарите, обобщи Стойчо Кацаров, като за пореден път отличи специално проф. Мира Кожухарова. Като благодарност тя е отличена със златен медал на МЗ. "Заех в ролята на мърморещия човек, удоволствие беше да се работи с този колектив", каза Кожухарова.

ЗА УЧЕНИЦИТЕ

В новите заповеди ще бъде разрешен по-пълноценен процес на обучение в училищата, каза зам.-министър Александър Златанов. Прецизират се текстовете за извънкласни занимания, явяване на изпити, изброи Кацаров. Промените са направени по искане на МОН, уточни той.

В момента пристигат доставки на още 1 млн. теста, има поръчка на още 2,5 млн. теста, коментира здравният министър. Той е спокоен за количествата, въпреки че притесненията в просветната система са големи заради недостига на тестове. Според Кацаров до края на годината ще има достатъчно тестове, като той напомни, че областите, които излизат от червена зона, например Кърджали, ще могат да върнат децата в училищата без тестове.

ПО ГРАНИЦИТЕ

В граничния контрол от 1 декември също се въвеждат промени. Влизащите от червени зони без сертификат и тест ще могат да направят тест не в рамките на 24 часа, а най-рано на третия ден от завръщането си, за да отменят карантината си, обясни той. Това ще стане от 1 декември. По отношение на новия тревожен вариант от Южна Африка, министърът коментира, че ние отдавна не допускаме граждани на тази държава в страната. Завръщащите се от Южна Африка българи ще бъдат в задължителна карантина без право на отмяна и ще бъдат тествани за новия щам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари