От 1 април: Подлежим на запор само ако получаваме над минималната заплата

21
Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор
Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор Снимка: bTV

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева няма да бъдат запорирани от 1 април.

Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева, пише pariteni.bg.

Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии и заплати с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се правят удръжки.

Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор.

Така например, ако пенсионер или работещ получава на месец между 710 лева (колкото е минималната заплата от 1 април) и 1420 лева (двукратния ѝ размер), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа.

Ако осъденото лице получава на месец възнаграждение между 1420 и 2840 лева, то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, съответно ако няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с по-високи пенсии, тъй като от 25 декември миналата година максималната пенсия стана 1500 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    Koko
    До кога ще обирате народа мммммм
  • 1
    8
    Todor
    Има оправия. От далеч е един снайпер, един по един ! Както през 90те...
  • 1
    7
    Николай
    В Бг теглиш ли заем , вече нямаш права! Бившата ми жена е теглила заем ипотечен кредит 50000 лева. Заложила е къща която отцепиха на 50000 . След 13 години търсят мен понеже сме разведени а бившата живее омъжена в Англия. Заема е станал вече 135000 лева . На нея не могат да направят нищо понеже не е в Бг. Мен ме замесват като съкредитор. Правят ми запор на заплата и т.н . Как да се защитя. Когато е теглен този заем през далечната 2007 година , не съм бил на работа , не съм осигуряване и незнам как са ме замесили и мен в този заем ! Без да си на работа и осигурен , човек не може да купи един телевизор от Технополис . А те заем ми дали за 50000 лева ! Не знам как да се защитя като нямам и права. Може да кажат , че дължа и 1 милион след някой месец ! Какво и как да се оправя ?!
  • 2
    6
    Георгиев
    Това не важи за задължения към НАП.
  • 2
    5
    daskal
    Ей ся ще видите как ще се увеличат наетите работници със заплати под минималните.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари