"Оставка" и "Гешев е позор" на немски в Берлин; "Сляпа ли сте г-жо Меркел?

5
Демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България
Демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България Снимка: Росен Иванов

„Искаме да покажем, че всички сме заедно и се подкрепяме, като съвпаденията в исканията са на 100%”с тези думи започна протестът на българската общност в Берлин в неделя. Той вече е традиция в немската столица, но в неделя стана част и от координираните протести на сънародниците ни от цял свят

Участниците в него „връчиха” символично подарък на премиера Борисов – учебник по наказателно право – а пространството пред посолството ни в Берлин беше озвучено от скандирания „Оставка!” и „Гешев е позор!”. това пише Росен Иванов от Берлин за E-vestnik. С плакати и изказвания на немски език участниците в него разясняваха на минувачите какво се случва в България и как това се отразява на целия ЕС.

Затова и следващата демонстрация на българската общност в немската столица ще бъде на ново място – пред сградата на Канцлерамта, местният еквивалент на българския Министерски съвет. Целта е да се запознаят все повече политици в Германия с българските проблеми – корупция, липса на реформи, цензура, унищожаване на природата… „Ще им зададем въпроса защо подкрепят правителство, което позволява това”, обясни един от организаторите на акцията.

Демонстрацията е насрочена за четвъртък, 6 август, в работно време, за да достигне до повече служители на Канцлерамта, посещаван и от Ангела Меркел.
На 23 юли сънародниците ни проведоха протеста си пред централата на Християндемократическия съюз. С възгласи на немски „Слепи ли сте?” и „Г-жо Меркел, защо си затваряте очите?” демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари