Остават ли Тодор Тагарев, Асен Василев и Димитър Илиев министри в новото правителство?

0
Персонални спорове около съставянето на кабинета
Персонални спорове около съставянето на кабинета

Персонални спорове около съставянето на кабинета

Партиите обсъждат компромисни текстове, върху които да изградят бъдещ кабинет. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пишат нов документ, твърдят за bTV източници от преговорните екипи.

Той засега няма име - не е нито меморандумуt на ПП-ДБ, нито коалиционното споразумение на ГЕРБ-СДС. Но не е озаглавен, за да не се стига до напрежение още в началото на разговора.

Днес преговорите са продължили само задочно, докато текстовете се уточняват. Но вече е ясно и кои са някои от точките на напрежение. Например - персоналните. Спорните министри са тези на отбраната Тодор Тагарев, на финансите Асен Василев и на спорта Димитър Илиев, разкри bTV.

А единственият сигурен „пенсионер“ в следващия кабинет е Христо Хинков, който сам обяви, че си тръгва.

Какъв обаче ще е статутът на документа, с който се уреждат и принципните, и персоналните въпроси?

Може да бъде наречен и програма за управление за 9 месеца. Но ако не го представят за гласуване в Народното събрание, ще има цената на къс хартия за нас, а за тях - джентълменско споразумение в писмена форма. Няма проблем имената на министрите да не са включени в споразумението освен ако не са разпредели по квоти“, каза доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Че такъв документ се пише, смятат и анализаторите.

Някакъв документ, няма да се казва предбрачно споразумение, ще има друго име, което да удовлетворява и двете страни“, заяви ПР експертът Диана Дамянова.

Въпросът е дали в рамките на тези преговори ще възникне устойчива конструкция, която да е закрепена в подробно разписан документ“, коментира Харалан Александров, социален антрополог.

И партиите, и анализаторите смятат, че единственият вариант за кабинет е с първия мандат на ГЕРБ. Ако той се провали, вторият и третият няма да съберат достатъчна подкрепа. А отсъствието на част от лидерите според юристите означава, че е възможно да се стигне до втори кръг консултации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    бай Ставри
    Първите двама PD-раса бих ги любил докато им пресъхнат хемороидите, демократично, по украински!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари