Още факти за лидера на "Вагнер"

1
Държавна измяна, военен преврат или метеж - какво се случва в Русия?
Държавна измяна, военен преврат или метеж - какво се случва в Русия? Видео: NOVA

Държавна измяна, военен преврат или метеж - какво се случва в Русия?

Държавна измяна, военен преврат или метеж - какво се случва в Русия? Лидерът на частната армия „Вагнер” се обърна срещу военното ръководство на Москва и поведе силите си на бунт, предава NOVA. Кой всъщност е лидерът ѝ Евгений Пригожин? Той се превърна в ключов играч на руската инвазия в Украйна. Още преди Москва да започне това, което се превърна в най-тежкия военен конфликт в Европа след Втората световна война, Пригожин вече си беше спечелил репутацията на страшен и жестока личност. Един човек с неясно минало, който предприе първите стъпки за свалянето на сегашния кремълски режим.

Евгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 година в Санкт Петербург. Учи в спортно училище за олимпийски надежди, но не постига грандиозни успехи в дисциплина си ски бягане. Печели десетки призови места в регионални турнири, но спортната му кариера приключва рано. И започва криминалната. На 18 години сформира група за кражби. До 20-годишната си възраст се смята, че са извършили десетки обири на апартаменти в скъпи квартали. Прекарва общо девет години в затвора за различни дребни престъпления. Помилван е е през 1988 и става готвач.

В родния Санкт Петербург отваря няколко сергии за закуски. Според архивите на руското издание „Новая Газета” в тяхно интервю щастливият от успеха си Пригожин казал „Рублите се трупаха по-бързо, отколкото майка ми успяваше да ги преброи“.

През следващите 8 години продължава да развива империята си. Женен е и има син и дъщеря. Семейството му също е част от бизнесимерията му. Започва и приятелството с Путин.

Преди началото на войната в Украйна Евгений Пригожин стои в сянка и избягва публични изяви. Лошата му репутация му е спечелила врагове и в Москва. Смята се, че поведението му не се е харесвало и на високопоставени руски лица, но той отговаря категорично – „Заповедите идват от татко“, подчертавайки близостта си с Владимир Путин.

Един от най-успешните му ресторанти бил построен върху лодка - новаторска за 90-те години идея. Смята се, че Путин толкова харесал това, че започнал да провежда десетки срещи с чуждестранни гости там. Прякорът си „готвачът на Путин", Пригожин печели когато сключва договор за доставка на храна с правителството и доставя на военни и държавни институции. Смятан за един от най-близките съюзници на руския президент, с напредването на войната обаче той се превръща в един от най-големите критици на режима.

Излизането на Пригожин от сянката става през септември, когато руската армия понася сериозни поражения в Украйна. Макар с години да отрича участието си във „Вагнер”, а дори и съществуването на групировката, се смята, че именно той организира въоръжаването и я регистрира в Аржентина. В документите описва, че това е „стратегическа група със 150-200 души”. Една от версиите е, че частната военна групировка е започнала като възможност за заобикаляне на закона. Според различни доклади Путин е настоявал да държи чрез такъв тип групировка голяма част от военния си резерв в чужбина, но не и в Русия. Използвал тесните си връзки в Кремъл, за да осигури преди година лъскавата сграда в Санкт Петербург, където в момента се помещава централата на „Вагнер”.

Успява да убеди хиляди осъдени престъпници от затвора да се бият рамо до рамо с него в Украйна. Независимо от престъпленията им, обещава подкрепата си, стига те да му останат лоялни. Така „Вагнер” се превръща в може би най-кръвожадната армия в света, а войниците ѝ стотици пъти са обвинявани в зверства и жестокости, включително и срещу журналисти. Пригожин обаче спазва обещанието си и ги защитава, независимо от обстоятелствата.

Обвиненията за него се простират и до разпространяване на прокремълските възгледи и голямото участие в стотици дезинформационни кампании. Съединените щати наложиха и санкции лично на Пригожин заради намесата му в президентските избори през 2016 г.. Украйна е друга основна цел на дезинформационните кампании, които Пригожин води, като - както Великобритания ги нарича - неговите „ибервойници” са атакували десетки държави в опит да разклатят доверието в Запада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари