Осем практически съвета за отглеждането на децата като по-добри личности

0
Често ние родителите не осъзнаваме, че с поведението си учим децата много повече, отколкото само с думи
Често ние родителите не осъзнаваме, че с поведението си учим децата много повече, отколкото само с думи

Децата започват да градят бъдещето си спрямо ценностите и знанията, на които са възпитани от самите нас. Ние, като родители имаме отговорната задача да бъдем пример и част от техния кръгозор на добрината

Хубаво е още от ранна детска възраст да осъзнаят, че тя не е само безвъзмезден акт на помощ, но и част от самите нас. Тя не само подобрява качеството на живот и ни сближава, но и ни възнаграждава. Прави ни по-щастливи и по-удовлетворени, пише zajenata.bg

Ето и осем полезни насоки за родители, които спомагат за изграждането на добродетели у децата:

1. Оценявайте жестовете на добрина

Важно е децата да осъзнават, че добрите им действия са забелязани и възнаградени. Когато децата ви помагат, можете да кажете „Благодаря ти, много ми помогна! “ или „Без теб нямаше да се справя толкова добре. Много ти благодаря!“. Наблюдавайте и оценявайте тези случайни жестове, защото това насърчава към повече прояви на добро поведение и помага на децата да забелязват добрите дела от други хора.

2. Добрина към животните

Децата, които са мили към животните, израстват като по-добри и по-състрадателни личности. Нахранете бездомно кученце или коте с детето си. Покажете колко е хубаво, когато сме мили и нека изпитат заедно с Вас чувството на удовлетворение и радост, когато сме внимателни и грижовни към всички създания.

3. Редовни домакински задължения

Възлагането на редовни домашни задължения помага на децата да се научат на отговорност и самостоятелност. Учат на екипна работа и подобряват уменията за разпределение на времето. Приложени правилно подпомагат и за сплотяване на семейството. Задачи, които лично засягат децата, като например почистване на стаята, помагат за изграждане на полезни навици. Вземането на съдове от масата или поливането на растенията са прости задължения, в които дори малките деца могат да се включат.

4. Научете ги да се усмихват и да поздравяват

Подобно на добрината, усмивката също е заразителна. Научете ги да поздравяват хората около тях с усмивка и поздрав. Скоро ще разберат, че и околните ще отвърнат със същото.

5. Научете ги да правят комплименти

Комплиментите ни учат на любезност и как да откриваме красотата в света. Когато детето ви победи на някоя игра, направете му комплимент за това колко добре е играло, а когато загуби, направете комплимент за страхотния опит, който е направило. По този начин детето ще моделира идеята за добросърдечност.

6. Растенията като помощник за осъзнаването на важността на добрината и грижата

Лесен практически начин да научите детето защо любовта и грижите са толкова важни е чрез засаждане на семена в саксия. Оставете детето да се грижи за растението. Семената на растението, за което се грижи, скоро ще поникнат. Това е чудесен пример за въздействието на добротата - ефектът й може да не се види веднага, но винаги има значение.

7. Игри на добрината

Игрите са чудесен начин да придобиете перспектива от различна гледна точка. Всяка игра може да се превърне в ценен житейски урок. Ако вземем за пример реденето на домино, много лесно можем да покажем каква важност стои зад едно малко действие. Когато сме добри, вдъхновяваме и другите да бъдат добри.

8. Любов и внимание към природата

Хубаво е още от ранна детска възраст децата да започнат да разбират защо е важно да се грижим за природата. Тези уроци се научат не толкова с лекции и разговори, колкото чрез добри и нагледни примери от родителите. Когато децата уважават природата, те уважават дома си и всички, които живеят в него, а това е една от основите на добрината – взаимно уважение и състрадателност. Тези съвети са вдъхновени от кампанията на Cartoon Network: „Имаш силата – бъди приятел“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари