Осем милиардера починаха в Русия за половин година

0
Шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия - "Лукойл" и "Газпром"
Шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия - "Лукойл" и "Газпром" Снимка: Kremlin.ru

Най-малко осем видни руски бизнесмени са се самоубили или са починали при необясними инциденти от края на януари 2022 г.

Шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия - "Лукойл" и "Газпром", предава Си Ен Ен, цитиран от вестник 24 часа.

Четирима са свързани с енергийния гигант "Газпром" или едно от дъщерните му дружества. Останалите двама са от "Лукойл", която е най-голямата частна петролна и газова компания в Русия.

В началото на войната в Украйна компанията зае позиция срещу военните действия от страна на Руската федерация и призова за край на конфликта.

Именно председателят на съвета на директорите на "Лукойл" Равил Маганов почина тази седмица, след като падна от прозореца на болница в Москва. Компанията потвърди смъртта му в четвъртък. От компанията посочват обаче, че причината за смъртта е "тежко заболяване".

Друг топ мениджър на "Лукойл" - Александър Суботин, беше открит мъртъв близо до Москва през май, а според медиите преди това е посетил шаман.

ТАСС цитира служител, според когото властите са се притекли на сигнал за мъж в безсъзнание вследствие на сърдечна недостатъчност.

Първият смъртен случай за годината обаче е на висш ръководител в "Газпром" - той бе е намерен мъртъв във вилата си в село Ленински близо до Ленинград на 30 януари 2022 г..

От РИА новости съобщават, че на мястото е открито предсмъртно писмо и че разследващите разследват версията за самоубийство. Руската национална телевизия RenTv разпозна мъжа като Леонид Шулман, ръководител на транспорта в "Газпром инвест".

Месец след това друг топ шеф на "Газпром" - Александър Тюлаков, е открит мъртъв в същото село в гаража си. Инцидентът се случва на 25 февруари, съобщава Новая газета. Според медията Тюлаков също сам си е посегнал на живота.

През април още двама бизнесмени, свързани с "Газпром", се самоубиват или биват убити.

Един от тях, Владислав Аваев - бивш вицепрезидент на "Газпромбанк". Той бе намерен мъртъв със съпругата и дъщеря си в апартамента си в Москва на 18 април. Позовавайки се на източник от правоохранителните органи, ТАСС твърди, че властите разследват смъртта на Аваеви като убийство/самоубийство.

Според следствието в Москва роднина е открила телата на Аваеви, след като семейният шофьор и бавачката казали, че не могат да се свържат с тях по телефона или да влязат в апартамента, тъй като вратата била заключена отвътре.

Само ден по-късно - на 19 април, бившият изпълнителен директор на "Новатек" - дъщерно дружество на "Газпром" - Сергей Протосеня, бе намерен мъртъв в дома си в курорта Лорет де Мар близо до Барселона.

Роденият в Украйна руски петролен и газов милиардер Михаил Уотфорд също е намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия на 28 февруари. Според полицията в града няма съмнителни обстоятелства.

Собственикът на компанията за медицински консумативи "Медстом" - руският бизнесмен Василий Мелников, също бе намерен мъртъв заедно със семейството си в Нижни Новгород в края на март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Граматиков
    Към редактора - осем милиардерИ в заглавието. Съществително от мъжки род, обозначаващо лице (човек) след бройно... Не че нещо, но сайтът може и да се прочете от ученици, те ще възприемат грешно езика - после защо на националното външно оБЕЗценяване има такива ниски резултати. Ех, отче Паисие....
  • 5
    1
    русенец
    Някой да има нещо против това, в Булгаристан да измрат десетина милиардери? Някой ги е назначил за такива, след това ги е уволнил. Рискове на професията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари