Осъдиха собственик на агресивни питбули от Русе

0
Собственик на агресивни питбули е осъден да плати обезщетение на русенец
Собственик на агресивни питбули е осъден да плати обезщетение на русенец

Собственик на агресивни питбули е осъден да плати обезщетение на русенец, след като животните нападнали пинчерите на пострадалия, а и самия него. Инцидентът се разиграл рано сутринта на 5 март 2014 година в квартал „Чародейка-Юг“ в Русе. Пострадалият извел миниатюрните животни на разходка, но едното от тях било нападнато и захапано от питбул, който се разхождал без повод и намордник, в разрез с нормативните изисквания.

Мъжът успял да измъкне животинчето си от зъбите на бойната порода куче, но в резултат бил нахапан от него по едната ръка и по лицето, като разкъсал горната му устна, единият от клепачите и дясната му вежда. Собственикът на питбула пък въобще не се опитал да озапти агресивното си животно.

Пострадалият вдигнал пинчера на ръце, но нарочилият го питбул продължавал да се хвърля, за да го захапе. В опит да го спаси, собственикът ритнал агресивният пес и се навел да пусне своето куче на земята. В този момент обаче получил удар в лицето от притежателя на питбулите и паднал на земята, а онзи го ударил с крак в лицето.

Агресията на стопанина била съпроводена с лай и нападение от страна на агресивните му животни, и двете порода питбул. Последвали още два удара с юмрук в лицето на пострадалия. Той се спасил, като ритнал малкия питбул, който избягал, а собственикът му отишъл да го гони, придружен от по-големия.

Пострадалият се прибрал в дома си и звъннал на тел. 112. Първите резултати били, че собственикът на питбулите бил санкциониран, че ги разхожда без каишка и намордник, а след това той бил осъден и за едро хулиганство. Санкцията, наложена му за това престъпление, била глоба от 1 200 лева.

По-тежките последици обаче били за пострадалия – счупен нос, наложил операция и контузия на ръката, в резултат на която човекът дълго след нападението не можел да движи пръстите си, въпреки рехабилитацията. Последвал и курс болезнени ваксинации против тетанус и бяс, а цялостното лечение продължило десетки дни.

Нападнатият пинчер пък имал външни и вътрешни разкъсвания, причинени от захапката на питбула и се наложило да бъде лекуван от тях в продължение на месец. Пострадалият завел иск срещу нападателя, в който поискал той да му покрие всички имуществени вреди, които претърпял заради противоправното му поведение, както и обезщетение за неимуществени вреди, а също да му покрие разноските по делото.

Исковете били уважени от съда в по-голямата им част, поради което стопанинът на агресивните песове ще трябва да плати на потрадалия 2 500 лева за претърпените от него болки и страдания, както и да му покрие в голяма степен разходите за лечението и за воденото на делото. В решението по него не е посочено, дали агресивните кучета са били евтаназирани.

Решението подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд.  

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари