Осъдиха Русия!

0
Европейският съд по правата на човека в Страсбург е наредил на Русия да заплати обезщетение на опозиционен активист
Европейският съд по правата на човека в Страсбург е наредил на Русия да заплати обезщетение на опозиционен активист

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е наредил на Русия да заплати обезщетение на опозиционен активист, арестуван по време на протестите в Москва през 2012 г., които бяха най-високата точка на недоволството срещу президента Путин последвали неговото преизбиране, предаде "Ройтерс".

В решението, публикувано на интернет страницата на съда във вторник, съдът осъжда Русия да плати 25 000 евро обезщетение и 7000 евро правни разходи на Евгений Фрумкин. Той е бил хвърлен в затвора за 15 дни след демонстрацията на площад "Болотная" в навечерието на встъпването в длъжност на Путин, причинена от твърденията за изборни нарушения.

Страсбургският съд постанови, че "мерките, предприети срещу (Фрумкин), са явно непропорционални", пише Дневник

Случаят с протестиращите от "Болотная" се превърна в кауза в Русия, където критиците на Путин гледат на суровите наказания, които бяха наложени на някои протестиращи, като символ на репресиите срещу несъгласните с президента.

Путин, който държи здраво юздите на медиите, остава далеч от най-популярния политик в Русия и изглежда вероятно да бъде преизбран през 2018 г.

Не е ясно дали Русия възнамерява да заплати обезщетението за Фрумкин, както и да изпълни друго предишно решение на съда за протеста. Министерството на правосъдието на е коментирало случая до момента.

Около 400 души бяха арестувани, а десетки пострадаха при сблъсъците между полицаи и протестиращи на "Болотная", като страните се обвиняват взаимно в провокации

За възпрепятстване на уличното движение

Няколко демонстранти впоследствие получиха дългогодишни присъди за предполагаемото им участие в организирането на насилието, включително Сергей Удалцов, добре известен опозиционен лидер.

Делото на Фрумкин е едно от няколкото, свързани с протеста, които се разглеждат в Страсбург. През септември съдът разпореди Русия да заплати 7000 евро по друго дело за нарушаване на човешките права на протестиращи.

В последното си заключение съдът в Страсбург заявява, че отговорните органите не са съобщили на организаторите на протеста за промените в разпоредбите за неговото провеждане.

"Властите не са спазили дори минималните изисквания да комуникират с организаторите на събитието, което е било важна част от задължението им да осигурят мирното провеждане на събранието", казва постановлението.

Фрумкин е бил изпратен в затвора за възпрепятстване на движението и неподчинение на полицейските заповеди за спиране. Неговото обяснение - че той просто не е бил достатъчно бърз да напусне мястото в общото объркване - не е било оспорено или отхвърлено, заяви съдът.

Решенията на съда в Страсбург срещу Русия зачестиха в последните години и Путин подписа закон през декември, упълномощавайки Конституционният на страната да решава дали решенията трябва да се изпълняват.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари