Осъдиха кметица на пробация

1
Мейнур Али сама напусна поста си
Мейнур Али сама напусна поста си Снимка: e-razgrad.bg

Две присъди с наказание пробация получи кметицата на село Бели Лом, макар по закон това да не е основание да бъде отстранена от поста, тя сама напусна.

В молбата си до Общинската избирателна комисия в Лозница Мейнур Али, която е избирана четири пъти за кмет на селото от квотата на ДПС, е изтъкнала здравословни причини, информира Дарик.

Срещу кметицата на едно от големите села в община Лозница бе повдигнато обвинение за документно престъпление през месец май миналата година. Тогава от прокуратурата обявиха, че на 7 октомври 2014 г. и на 9 юни 2015 год. подсъдимата като длъжностно лице – кмет на кметство в село Бели Лом, е съставила официални документи – удостоверения за наследници на живелия в селото Новман Хюсеинов. В удостоверението 58-годишната Мейнур Али  изключила от кръга на наследниците съпругата и сина на Хюсеинов. Така като длъжностно лице тя вписала само 7 наследници, вместо девет. Кметът на селото Мейнур Али представила лично удостоверението за наследници на покойния Хюсеинов пред разградски нотариус, когато негов наследник й продал правото на собственост върху целия му дял от земеделски земи в землището на Бели Лом. По това обвинение Мейнур Али се е признала за виновна пред Районен съд-Разград и е подписала споразумение си Районна прокуратура-Разград. Наказанието й е пробация с две мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година. Съдебното решение от 21 март тази година.

Само 6 дни по-късно обаче Мейнур Али отново застава пред Темида. И отново по същото обвинение – документно престъпление, този път обаче деянието не се води „продължавано престъпление”, тъй като е извършено само веднъж – на 16 октомври 2013 г. Любопитното е, че става въпрос за удостоверение за наследници за същия човек и същите неверни обстоятелства – изключване на двама от наследниците му. Същото е наказанието – същите пробационни мерки за същия период – една година.

И по двете дела Мейнур Али трябва да плати съдебните разноски – общо 449,27 лв., а по първото и разходи за досъдебното производство в размер на 90 лева.
Според Закона за местното самоуправление и местната власт пълномощията на местен управник се прекратяват ако той е осъден с влязла в сила присъда „лишаване от свобода” за умишлено престъпление. Тъй като присъдата на Мейнур Али е пробация, няма основание за прекратяване на пълномощията й. Оказва се обаче, че още преди провеждането на двете съдебни заседания, на 12 март тя е подала заявление в община Лозница за предсрочно прекратяване на пълномощията. В него тя е изтъкнала здравословни причини за невъзможността да изпълнява задълженията си като кмет. Приложила и медицински доказателства, че от юни 2018 г. й се налага спорадично да ползва отпуски поради временна нетрудоспособност. Заявлението е разгледано от Общинската избирателна комисия в Лозница на 13 март и е взето решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Бели Лом. Няколко дни селото е без кмет, докато на сесия на Общински съвет на 25 март не е избрана временно изпълняваща длъжността, това е досегашният секретар в кметство Бели Лом Гюлвер Рахимова. Тя ще изпълнява тази длъжност до полагане на клетва на новоизбрания при изборите наесен кмет.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари