Осъдиха бивша секретарка в концлагер за съучастие в над 10 000 убийства

1
Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф. Това е всичко, което мога да кажа, коментира 97-годишната жена пред съда
Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф. Това е всичко, което мога да кажа, коментира 97-годишната жена пред съда Снимка: АП

Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф. Това е всичко, което мога да кажа, коментира 97-годишната жена пред съда

В може би последния съдебен процес в Германия за престъпления на нацизма 97-годишна бивша секретарка в концентрационния лагер Щутхоф беше осъдена за съучастие в убийството на повече от 10 500 души.

Областният съд в германския град Итцехо в провинция Шлезвиг - Холщайн, осъди бивша секретарка на нацисткия концентрационен лагер Щутхоф край Гданск на условна присъда от две години, информира Дойче Веле.

Съучастие в убийството на повече от 10 500 души

Съдът признава 97-годишната Ирмгард Ф. за виновна за съучастие в убийството на над 10 500 души. Според обвинителния акт Ф. е работила като стенографка за коменданта на концентрационния лагер Щутхоф от 1943 до 1945 г. По това време тя е на възраст между 18 и 19 години. Поради това процесът срещу нея се гледа от съдебен състав за дела срещу непълнолетни. С присъдата си съдът се съобразява с искането на прокуратурата.

Адвокатите на обвиняемата поискали оправдателна присъда

Двамата защитници обаче са поискали оправдателна присъда за своята клиентка. Те твърдят, че не може да се докаже по безспорен начин, че Ф. е знаела за извършваните системни убийства в лагера.

"Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф. Това е всичко, което мога да кажа”, коментира 97-годишната жена пред съда.

Процесът започва през 2021 г.

Процесът е започва на 30 септември 2021 г. През 40-те дни на процеса съдът изслушва като свидетели осем от 31-те ищци. Оцелелите от лагера разказват за страданията и масовата смърт в концентрационния лагер Щутхоф.

Най-важният свидетел обаче е историческият експерт Щефан Хьордлер, който представи експертното си становище в 14 заседания. Защитата подава възражение за предубеденост срещу него, но съдът го отхвърля.

Първоначално обвиняемата не желае да се изправи пред съда. На първия ден от процеса тя изчезва рано сутринта от дома за възрастни хора, където живее. Полицията я прибира часове по-късно от улица в Хамбург. Съдът издава заповед за ареста ѝ. 96-годишната тогава жена прекарва пет дни в следствения арест.

Повече от 65 000 загинали в концентрационния лагер Щутхоф

По време на Втората световна война в лагера Щутхоф са затворени над 100 000 души при ужасни условия - много от тях са евреи. Според историците загиват около 65 000 души.

Лагерът е известен с умишлените си напълно неадекватни грижи за затворниците. Повечето хора умират от епидемии, изтощение и насилие. Имало е обаче и газова камера, както и съоръжение за разстрелване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Вбесен
    Ами пълнолетната Урсула кога ще я почнат за геноцида с „ваксините“ на Бил Гейтс? Мммм?
  • 4
    1
    Изживяла си е Живота!
    Сега е на 97 год. Била е на 18-19 год. Ще я съдят като непълнолетна. Докато я съдят може и да гушне босилека.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари