Осъдиха австралийка на 10 години затвор в Иран

1

Австралийка е осъдена на 10 години затвор в Иран.

Кайли-Мур Гилбърт, която има и британски корени, е специалист по Близкия изток в университета в Мелбърн.

От няколко месеца младата жена е задържана, без да са ясни причините за това, казват от австралийското правителство, пише 24 часа.

Д-р Мур-Гилбърт е третият чуждестранен гражданин, за който стана ясно тази седмица, че е бил арестуван в Иран.

"Вярваме, че най-добрият шанс за безопасното завръщане на Кайли може да бъде осигурен по дипломатически път", казва нейното семейство в изявление.

Профилът на д-р Мур-Гилбърт на уебсайта на университета в Мелбърн показва, че тя е преподавател по ислямски изследвания, който се фокусира върху държавите от Арабския залив.

Въпреки че обвинения срещу нея не са оповестени, в Иран рутинно се дават 10-годишни присъди за обвинения в шпионаж, пише британският вестник „Таймс“.

Във вторник австралийското правителство разбра и за други двама австралийци - Марк Фиркин и Джоли Кинг, която притежава и паспорт на Обединеното кралство, че също са задържани в азиатската държава.

Двамата поддържали блог, докато пътуват в Азия и Средния Изток. Според съобщенията са били арестувани преди 10 седмици близо до Техеран.

Не е установена връзка между задържането на двойката и това на д-р Мур-Гилбърт. И тримата обаче са задържани в в техеранския затвор Евин.

Там се намира и иранката с британски корени Назанин Загари-Ратклиф - хуманитарна работничка, която е в затвора от 2016 г. по обвинения в шпионин.

В четвъртък министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн заяви, че правителството работи за освобождаването на Марк и Джоли повече от седмица.

"Правителството полага усилия, за да гарантира, че към тях се отнасят справедливо, хуманно и съобразено с международните норми", каза тя.

Ситуацията възниква на фона на нарастващото противопоставяне между Запада и Иран. Според министър Пейн обаче, случаите на задържаните не са свързани с дипломатическо напрежение.

През последните години в Иран бяха задържани няколко души с двойно гражданство - иранско и чуждестранно.

Отношенията между Обединеното кралство и Иран също бяха обтегнати през последните месеци заради завземането на петролни танкери в Персийския залив.

Австралия също обяви през юли, че ще се присъедини към САЩ и Обединеното кралство за охраняването на Ормузкия проток.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари